Zapomeňte na rakytník, zkuste šípek nebo hložinku

9. srpen 2018

Jana Baboráková vyrábí sirupy skoro čtyřicet let. Její výrobky získaly ocenění Mls Pardubického kraje. Když ale přijde řeč na šťávu z rakytníku, zamračí se.

„Vadí mi, že všichni mluví o rakytníku jako o největším pokladu na světě. Přitom v přírodě najdete ještě mnohem zdravější dobroty. Například hložinku, bezinky, aronii nebo šípek,“ říká Jana Baboráková.

Bezinky, aronie i šípek mají trpkou nebo velmi kyselou chuť, proto se sirup musí doplnit voňavými ingrediencemi. Vanilkový lusk je základ, aby se chuť tzv. ohladila.

Hložinka je samá pecka

Hložinky jsou malé červené kuličky plné vitamínů. Je to vlastně pecka obalená červenou dužinou. Proto je výroba sirupu z plodů hlohu velmi pracná.

Moruše, oskeruše nebo aronie – vysaďte si na zahradu vitamínovou bombu

Plody mišpule na stromě

Na to, jak vypadá taková vitamínová zahrada, se můžete zajet podívat do Lozic u Luže. Právě v těchto podzimních dnech tam zahradníci sázejí ovocný park z netradičních druhů stromů. Moruše, oskeruše, dříny i jedlé kaštany.

„Hložinky se dají do převařené chladné vody na více než 24 hodin. Potom si nasadíte chirurgické rukavice a kuličky mnete tak dlouho, až zůstane jen pecka,“ říká Jana Baboráková.

Ale práce se vyplatí, protože hloh má velmi specifickou chuť a navíc je to bylina, kterou se nemůžete předávkovat, takže šťávu z ní můžete pít po celý rok.

„Sirupy dělám za studena, aby tam zůstalo co nejvíc vitamínů. Štávu stabilizuji kyselinou sorbovou. Je to nejslabší konzervant, který se v těle neváže na žádný orgán. Používaly ji i naše babičky a způsobuje nejmíň alergií,“ říká Jana Baboráková.

Šťáva z aronie

Aronie je vlastně černá jeřabina, která v sobě skrývá velké vitamínové bohatství. Jak z aronie udělat sirup, aby nebyl moc trpký?

Arónie

„Já přidávám k aronii jablko, zázvor, ananas a citrón, aby sirup získal příjemnou chuť,“ prozrazuje jedno ze svých tajemství Jana Baboráková.

Postup výroby sirupu:

Aronie se namočí na 24 hodin do převařené chladné vody. Přidá se kyselina citronová, aby zůstala pěkná barva. Druhý den vodu slijeme, vezmeme cedník nebo malý lis a lisujeme šťávu z ovoce. Snažíme se dostat maximum šťávy z plodů. Přidáme kyselinu sorbovou jako konzervant a dochutíme dalším ovocem, které tzv. ohladí chuť trpké aronie.

Bezinkový sirup s medem

podle posluchače Miroslava

1kg bezinek, 1kg medu, 1 litr vody, 1 lžička kyseliny citronové

Bezinky dáme do hrnce, rozmačkáme je nejlépe dřevěným hříbkem a zalijeme převařenou vodou. Přidáme lžičku kyseliny citronové a necháme 24 hodin stát. Potom přepasírujeme přes husté síto a šťávu smícháme s medem. Podáváme buď zředěné vodou nebo sifonem.

Profesionálka Jana Baboráková ale med do sirupů nepoužívá. Med má podle ní specifickou chuť, která tak trochu zakryje vlastní chuť ovoce. Proto sirupy sladí klasickým cukrem.

Spustit audio