Máte problémy se zažíváním? Zkuste zapomenutou ředkev nebo novinku jakon

25. leden 2018

Černou ředkev znali a pěstovali už staří Slované. Ale nějak se na ni pozapomnělo. Přednost dáváme jemnějším ředkvičkám. Je to škoda, protože černá ředkev obsahuje mnoho léčivých látek a dobře se skladuje.

„Ředkev černá netrpí plísněmi a není citlivá na mráz. Naset ji můžeme už na konci února nebo v březnu. Sklízet můžeme v průběhu roku, ale klidně až v době pozdního podzimu. Skladujeme přes zimu podobně jako mrkev,“ radí pardubický zahradník František Hlubocký. A když přijde období nemocí, můžeme dělat různé saláty nebo ředkev přidávat do slaných jídel.

Poklad jménem ředkev

Ředkev působí blahodárně na celý trávicí trakt, včetně slinivky, ledvin a jater. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálních prvků. Mezi ty hlavní patří hořčík ,draslík a železo, které přispívají k obranyschopnosti organismu. Z černé ředkve se také vyrábějí sirupy na nemocné průdušky.

Jak odstranit štiplavost ředkve

Pokud ředkev oloupete a nastrouháte, nechte ji alespoň čtvrt hodiny ležet na talíři. Štiplavost zmizí, protože se jedná o těkavou látku. Ředkev můžete připravit na sladko i na slano.

Banán, sýry a další potraviny, po kterých bolí hlava

Bolest hlavy (ilustrační foto)

Lidé, kteří mívají migrény, by si měli dát pozor na to, co jedí. Především takzvaná éčka můžou spustit bolest hlavy. A nejen ta. Také další látky běžně obsažené i ve zdravém jídle, třeba ovoci.

Sladká varianta:
Ředkev nastrouháte, přidáte jablko, med a citrón nebo podle chuti ještě další ovoce.

Slaná varianta:
Ředkev nastrouháte a lehce orestujete na másle, osolíte, přidáte vajíčko a posypete strouhaným sýrem.

Proč pěstovat jakon

  • Celé léto si tato rostlina roste sama. Pokud ji jednou za týden pořádně zalijete, vyroste až do výšky dvou metrů.
  • Připomíná slunečnici. Pod zemí vytváří hlízy podobné jiřinám.
  • Na konci léta vykvete, má žluté kvítky, je ideální pro vysazení v místech, kde potřebujete něco nevzhledného schovat.
  • Přes léto se sbírají léčivé listy, které se přidávají do čaje. Mají hořkou chuť a obsahují inulin. Pomáhá lidem, kteří mají problémy se slinivkou nebo cukrovku
  • Hlízy se sklízejí až na podzim, a poté skladují. Jsou krásně křehké, dají se jíst syrové, můžete přidat hrušku, mandarinku, a je z toho chutný salát

Jedinou nevýhodou jakonu je to, že se jedná o teplomilnou rostlinu, která se vysazuje až v květnu. Je citlivá na mráz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.