Každoroční výzva pro seniory: Přeplavte svůj La Manche

16. únor 2018

Moderní senior nemusí jenom sedět doma a třeba plést ponožky. Někteří starší lidé jsou velmi aktivní. Celý únor se pokoušejí přeplavat legendární kanál.

Celorepublikovou soutěž štafetového plavání tradičně vyhlašuje organizace SenSen, tedy Senzační Senioři. „Plaveme v bazénu. Cílem je zapojit co nejvíc seniorů. Navazujeme na náš výkon z minulého ročníku. Po sečtení odplavaných délek bazénů z toho byl výsledek 80 kilometrů,“ usmívá se předsedkyně pardubického Klubu SenSen Eva Blažková.

Pardubičtí senioři se pokouší zdolat kanál La Manche

Michaela Šimková, Jana Němcová a Eva Tomišková se snaží uplavat 34 km a pomyslně přeplavat kanál La Manche

34 kilometrů. Tolik měří nejkratší trasa mezi městy Dover a Calais a musíte to vzít přes Lamanšský průliv. A právě tuhle vzdálenost, tedy pomyslný kanál La Manche, se teď pokouší zdolat kluby seniorů v celé republice, zapojily se i aktivní členky z Pardubic.

Účastníci chodí do plaveckého areálu a pečlivě zapisují každý uplavaný bazén. „Aktuálně máme uplaváno kolem dvaceti kilometrů. Letos do toho ale zasáhly nemoci. Jsme generace, která moc nemusela umět plavat, přesto zájem je. Někdo chodí plavat ráno a sám, někdy nás jde víc najednou.“ Konečné výsledky budeme znát v březnu.

Senzační Senioři se zajímají o spoustu věcí. „Děláme přednášky, sledujeme kulturu, chodíme na výstavy, jezdíme na výlety. Jsme při Krajské knihovně v Pardubicích. Využíváme její prostory, kde se můžeme scházet. Myslím si, že jsme dobrá parta. Kdokoliv mezi nás může přijít. Ale máme jenom čtyři muže v klubu.“

A všechny klubové aktivity vystihuje heslo na internetových stránkách: Stárnutí není nic jiného než zlozvyk, na který opravdu zaměstnaný člověk nemá čas.

Předsedkyně pardubického Klubu SenSen Eva Blažková
autor: Jakub Malý
Spustit audio