Kde se lidé v Poličce nejvíc zapotí? Město bude chladit podle mapy horka

14. červenec 2022

Lidé z Poličky na Svitavsku nejraději tráví čas v době horka v městském parku nebo lesoparku Liboháj. Vyplývá to z pocitové mapy horka, kterou si město nechalo vytvořit. Radnice má teď podklady pro zlepšení klimatu ve městě.

Nejpříjemnější místem je pro lidi z Poličky lesopark Liboháj a park u Synského rybníku. V parku tráví lidé volný čas kratší dobu, Liboháj lidé využívají na delší vycházky. Obě lokality jsou pro město klíčové a bude je dál rozvíjet.

„Dostupné lesoparky mají pro příjemný život ve městech v době horka čím dál větší potenciál. Města zde mohou zajistit vhodný mobiliář, podpořit bezpečnost a nabídnout větší prostor pro sportovní a další volnočasové aktivity,“ řekl Zdeněk Frélich ze společnosti Ekotoxa, zpracovatel pocitové mapy horka.

Lesopark Liboháj v Poličce

Pozitivní hlasy od obyvatel dostala krajina jižně od města podél Jánského potoka. Oceňují louky, lesy a vodní plochy.

Největší horko: Palackého náměstí a nádraží

Naopak jako nejméně příjemné lidé vnímali lokality s nedostatkem zeleně, stínu a velkým množstvím zpevněných povrchů. Nejčastěji zmiňovali Palackého náměstí, respektive historické centrum města obecně. Důvodem je pocit horka z rozpálené dlažby a zpevněných povrchů, omezené množství zeleně, nedostatek stínu.

Mezi další takové oblasti patří autobusové a vlakové nádraží, výrobní areály v severní části města, parkoviště u Tesca, Penny Marketu, u zimního stadionu. Na koupališti je podle lidí nedostatek stínu, u řady polních cest v krajině nebo cyklostezek lidem jim zeleň.

Lidé chtějí pítka a víc zeleně

Respondenti sami navrhovali řešení, pítka po městě, doplnění zeleně a altánku na koupaliště, mlžítko na Palackého náměstí, k tomu lavičky, výsadbu stromů podél cest.

„Je jasné, že některé návrhy mají svá omezení, jako jsou majetkové vztahy nebo ochranná pásma technické infrastruktury. Ale všechny odpovědi jsme zaznamenali a budeme s nimi pracovat při dalších návrzích,“ řekl Frélich. Návrhy zpracuje firma do podzimu. Tepelnou mapu si nechaly zpracovat před dvěma lety například Pardubice, loni na ní pracovalo Vysoké Mýto.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související