Stromy, voda, příkop. V Poličce připravují zásadní proměnu náměstí Bohuslava Martinů

17. červenec 2021 06:11

Náměstí Bohuslava Martinů v Poličce se hodně změní. Podle architektonického projektu tam bude podstatně víc zeleně a vodní prvky.

Na náměstí Bohuslava Martinů je hromada suti a písek. „To co vidíte, je součást pokračující rekonstrukce ulic v centru. Zatím máme návrh projektu, který je velmi zajímavý a atraktivní. Takové odhadované náklady na realizaci jsou 20 – 25 milionů korun,“ říká mluvčí radnice Naděžda Šauerová.

Na náměstí přibyde 26 nových stromů a bude i nová kašna a další vodní prvky, které budou podle mluvčí navazovat na dílo Bohuslava Martinů a jeho Otvírání studánek.

Podle projektu bude na místě i příkop. „Ten bude mezi farou a zbytkem náměstí. Bude oddělen takovým žulovým blokem, který bude vhodný k sezení,“ říká Šauerová.

Se záměrem je spokojený farář římskokatolické farnosti Tomáš Enderle. „Pokud se do toho sáhne a upraví se to citlivě, tak si myslím, že to bude další nádherné místo v Poličce.“

Mezi farou a zbytkem náměstí má být příkop. Na žulových blocích se bude sedět

Podle mluvčí města Šauerové je projekt proměny náměstí u kostela sv. Jakuba sice hotový, ale ještě se k němu bude moct vyjádřit i veřejnost. „Oficiální a první velké představení veřejnosti bude příští středu 21. července, kdy zveme zájemce o tento projekt ke kostelu sv. Jakuba od 17 hodin a celý projekt představí autoři návrhu.“

Kdy začne město s opravou náměstí, zatím není jasné, ale přilehlá ulice Václavská bude hotová do konce letošního roku.

Spustit audio

Související