Kdy vystrčit kytky ven? Díky teplému jaru můžete začít letnit. Pozor ale na přímé slunce!

2. duben 2024

Ranní dubnové mrazíky meteorologové zatím nehlásí. A březen byl nejteplejším měsícem od roku 1968! Proto už je podle zahradníka Františka Hlubockého možné začít letnit teplomilné rostliny, které byly dosud schované před zimou v chodbách a verandách domů. Ale má to podmínku.

Pokud stěhujete oleandry, ibišky, ale i muškáty nebo fuchsie ven, nedávejte je hned na slunce. Dopřejte jim aklimatizaci. Jinak dojde ke spálení listů.

Aklimatizace pod bílou textilií

„Doporučuju nejdřív přistrčit ke zdi domu, ale do stínu, aby na ně nepražilo slunce. A pokud takové místo nemáte, zachrání vás bílá netkaná textilie. To je naše velká „kamarádka“, která velmi dobře ochrání rostliny před případným mrazíkem i před sluncem. Pod touto textilií můžete nechat rostliny klidně 14 dnů,“ radí zahradník František Hlubocký a dodává, že stačí půl hodiny ostrého svitu slunce, které vypálí bílé fleky na listech. Platí to i o pokojových květinách.

„Lidé za mnou chodí a stěžují si často na to, že pokojovky chtěli po malování nechat opršet a dopřát jim bezprašný venkovní prostor. Pak ale chvíli svítilo slunce a na kytkách zůstala památka v podobě bílých fleků na listech,“ varuje zahradník.

Co udělat, když žloutne česnek nebo cibulka sazečka? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související