Keltskému skanzenu svitla nová naděje. Dočká se dokončení?

18. březen 2016

Nasavrčtí zastupitelé v těchto dnech schválili milionovou dotaci pro plánovaný keltský skanzen. Myšlenka na jeho výstavbu stála už na počátku sdružení Boii. To skanzen pár let staví, ale pořád se čeká na finální podobu a otevření veřejnosti.

„Teď se už pustíme plnou parou vpřed. Brzy by tam měla být vidět keltská vesnice jako taková, nejenom pár stavení. Zbytek uvidíme, jak bude v našich silách a samozřejmě ve finančních možnostech. Jsme rádi, že se nám podařilo zastupitelstvu všechno vysvětlit, zodpovědět otázky. Usoudili, že projekt je v tak pokročilém stádiu, že nám ty peníze mohou dát,“ říká za sdružení Anna Frantalová.

Poskytnutí dotace má celou řadu podmínek - třeba udržitelnost projektu po dobu minimálně pěti let. Vedení Nasavrk si chce pohlídat dokončení a otevření, aby se peníze nevyhodily zbytečně. „Máme samozřejmě stejné přání. Jsme rádi, že v tomto s městem táhneme za jeden provaz. Postavit skanzen, který by potom nefungoval, by ničemu neprospělo. Máme připravené i ekovýchovné programy, aktivity v přírodě a podobně.“

Dobrovolníci a specialisté

Stavba sama o sobě je velice specifická. Potvrzuje to další zástupce sdružení Boii Jan Klouda: „Jsou tam tesařské práce, které dnes už málokdo umí. Dobrovolníci odvedli taky velký kus práce. Máme skoro postavenou klešťovitou bránu, kde chybí dřevěná část. Budeme mít tři dvorce, které by mohly být funkční letos na podzim.“

Čtěte také

Kulturní akce se ale mohou pořádat už o nejbližším víkendu. „V sobotu budeme vynášet starou bohyni z Nasavrk dole do Chrudimky. Vhodíme ji do řeky. Tím se zbavíme toho starého a budeme čekat na novou, mladou bohyni. Přijde v létě se svátkem Lughnasad, který má v Nasavrkách poměrně dlouhou tradici. V sobotu se bude jednat o jakousi naši interní akci, ale chceme, aby přišli i lidé z okolí, hlavně děti. Mohou si s námi počkat na jaro,“ říká Klouda.

Keltský skanzen u Nasavrk - vstup

Ve stejný den je možné se ještě zúčastnit Keltského telegrafu. Letos bude už počtvrté vysílat signál u rozhledny Boiika nedaleko Českých Lhotic. „Tato akce se koná napříč celou republikou. Ve stanovených časech se budou postupně rozsvěcet ohně, vždy na vyvýšených místech. Takhle si vyšleme signál,“ vysvětluje Anna Frantalová.

Na počasí až tak nesejde. „Už jsme zažili i Keltský telegraf na sněhu. Ale pak člověk ocení výhody toho ohně.“

Končí čas odpočinku. Začíná čas práce

Keltové dělili rok na světlejší a tmavší polovinu. „Teď přichází ta světlá polovina roku-doba probuzení, práce, hojnosti. Tmavá doba znamená naopak odpočinek. Během ní Keltové co nejméně využívali svou energii, aby vůbec přežili do toho jara. Pak se probudili stejně jako příroda,“ tvrdí Jan Klouda.

„My jsme se přes zimu zaměřovali hlavně na projekt skanzenu, abychom teď mohli naplno začít pracovat. Začíná období, kdy se rozjedou akce pro školáky, kulturní akce, oslavy keltských svátků,“ doplňuje Frantalová.

Jan Klouda a Anna Frantalová ze sdružení Boii

Největší akcí bude už zmíněný Lughnasad, vrchol světlejší poloviny roku. „Zatím ho připravujeme. Dáváme dohromady hlavní program. Až to budeme mít zajištěné, zaměříme se na případný způsob oslavy desátého výročí. Nejhezčí oslavou pro nás bude podpora návštěvníků, kteří přijedou,“ uzavírá za sdružení Boii Anna Frantalová.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.