Kladrubský hřebčín vystavuje zlatý biskupský kočár

30. březen 2019 07:10

Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem představí v letošní sezoně nový exponát, zlatý biskupský kočár z první třetiny 18. století. Návštěvnická sezona začíná dnes.

„Jedná se o ceremoniální karosu, speciální typ kočáru, který sloužil pouze při nejsvátečnějších příležitostech, například při uvádění biskupa do úřadu nebo při účasti na korunovační ceremonii,“ řekl Machek.

Kočár nechal postavit Mořic hrabě Saský pro uvedení litoměřického biskupa do úřadu. Poprvé vyjel v roce 1733. Byl v průvodu dalších 42 kočárů. Jel na čestném posledním místě jako impozantní umělecké dílo, proto církevního hodnostáře nevezl.

Detail biskupského kočáru v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem

„Mořic Saský měl rád pompéznost, díky němu kočár vznikl. Šlechtic na to ale doplatil, jeho výrobou se zadlužil. Proto se potom kočár dostal do Prahy, zakoupilo ho pražské arcibiskupství, odtud ho také máme zapůjčený,“ řekl kurátor sbírek Pavel Douša. Jeho hodnota je veliká, pojištěný je na 50 milionů korun, dodal.

Biskupský kočár je ještě v Olomouci a Terezíně. Kočár, který je v Kladrubech, hrál v seriálu F. L. Věk, šlo o díl, kdy je Leopold II. korunován na českého krále. Dvanáctispřeží starokladrubských koní tehdy kočíroval bývalý zaměstnanec hřebčína Jiří Kocman, přezdívaný mistr opratí.

Výročí hřebčína

Hřebčín letos slaví 440 let od chvíle, kdy ho Rudolf II. povýšil na císařský. Listinu císař podepsal 6. března. Plnohodnotný hřebčinec založil v Kladrubech v roce 1563 Maxmilián II., jeho nástupce ho pak povýšil na dvorní. Hřebčín chová starokladrubské koně v bílé a vrané variantě. Jde o jediné původní plemeno chované na území České republiky.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související