Kladruby nad Labem, to nejsou jenom koně

18. listopad 2018

Kladruby nad Labem jsou známé díky svému hřebčínu, císařskému, státnímu a dnes národnímu. Ale i v okolí je mnoho zajímavých míst, která by byla škoda opomenout.

Komárovská kaplička se sgrafity

V roce 1911 byla v Komárově postavena malá kaple Panny Marie podle návrhu architekta Aloise Dlabače, který žil ve vsi na statku naproti kapli. Je postavena v pseudorománském a secesním stylu, zdobena velikými ornamentálními sgrafity s náboženskými motivy.

Zvonice, boží muka a kaplička v Komárově

Otevřena bývá jen při velkých svátcích, dovnitř je ale možné nahlédnout skrz vitrážovou výplň dveří.

Lesní hřbitov u Koles

Nedaleko Koles v těsné blízkosti dostihového závodiště se rozprostírá lesní hřbitov. Svůj věčný spánek zde spí nejen lidé z Komárova a Koles, ale také lidé, kteří svůj život věnovali koňům.

Svatý Gotthard ze Selmic

Nedaleko hřebčína v Selmicích, kde je dnes odchovna mladých koní tzv. Františkov, stojí u silnice kamenná socha svatého Gottharda. Patrona chránícího lidi před blesky a krupobitím.

Ze starých Selmic

V Selmicích na návsi stával kdysi kostel, náves dnes zeje pustou prázdnotou, nový kostel i se hřbitovem je na konci vesnice.

Sedlář Kocman šije sedla už málokdy

Sedlář Martin Kocman pracuje pro kladrubský hřebčín už déle než 40 let. A s koňmi je profesně svázána celá jeho rodina. Jeho otec je bývalý úspěšný vozataj Jiří Kocman, syn Jakub dostihový jezdec, mimo jiné účastník Velké pardubické.

Sedlář Martin Kocman ve své dílně

Práce sedláře se proti minulosti příliš nezměnila. Postroje a ohlávky jsou prakticky stejné. Jen do výplní se občas přidávají i syntetické materiály, už ne jenom koňské žíně, nebo srnčí chlupy. Nejvíc práce mají sedláři na jaře, kdy se rodí hříbata a musí dostat nové ohlávky. Na nedostatek práce si Martin Kocman nemůže stěžovat i proto dostal do dílny posilu, čerstvě vyučenou sedlářku Elišku.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.