Kladrubský hřebčín obnovil pilířovou stodolu ve dvoře Františkov

8. březen 2019 07:15

Národní hřebčín Kladruby nad Labem dokončil obnovu historické, památkově chráněné pilířové stodoly ve dvoře Františkov v Selmicích.

Objekt byl v 80. letech minulého století výrazně přestavěn za použití železobetonových prefabrikovaných dílců. Cílem nynějších oprav bylo navrácení historického vzhledu z konce 19. století, řekla Veronika Rybáčková z Národního hřebčína Kladruby.

Úpravy začaly vloni v květnu. Bylo nutné především zrekonstruovat historickou podobu krovu, odstranit nepůvodní vrstvy omítek a opravit povrchy ve stodole. Obnovy se dočkaly i obslužné komunikace. Stodola se bude nadále využívat k původnímu účelu, tedy ke skladování sena a slámy pro potřebu dvora Františkov v Selmicích. Stavební práce vyšly na 15,8 milionu korun.

Národní hřebčín Kladruby dokončil obnovu historické památkově chráněné pilířové stodoly v Selmicích

Památkově chráněný je celý trojstranný stájový dvůr filiálního hřebčína v Selmicích vybudovaný v letech 1827 až 1832. Vede k němu od hlavní brány kladrubských stájí silnice s alejí. Stojí na půdorysu ve tvaru písmene U, ze tří stran je uzavřený, na západní straně vybíhají pouze krátká křídla.

Národní hřebčín Kladruby nad Labem má již zpracovanou projektovou dokumentaci na obnovu dalších historických stodol v krajině, které byly vždy jeho součástí. Nový vzhled by měly získat v letech 2020 a 2021.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související