Klapot desítek zobáků čápů uslyšíte jen v Zeleném Vendolí. Jindřich tam klape už 16 let

28. srpen 2021

Péče o zvířata je součástí práce Josefa Zeleného už 36 let. Takhle dlouho už funguje Záchranná stanice zvířat  Zelené Vendolí u Svitav, kterou založil. Na úplném začátku byli draví ptáci, pak se začala nabalovat ostatní zvířata a nakonec přibyl ještě útulek pro psy.

Záchranná stanice Zelené Vendolí má své maskoty, dnes už osmnáctiletého divočáka Pivoně a šestnáctiletého čápa Jindřicha. „Ano, Jindřich nám tady klape určitě takových patnáct, šestnáct let. Je to jediný čáp, který se nám tu drží takhle dlouho,“ říká vedoucí stanice Josef Zelený.

Ptáci podle něj převažují ve všech záchranných stanicích zvířat a jsou to nejčastější pacienti.

„Nejvíce ohrožení jsou čápi a dravci. Proto jich tady máme taky hodně. Čápi, káňata, poštolky, ti se pohybují po sloupech elektrického vedení a to je pro ně konečná. Nechybí nám tady ani krkavci. To jsou místní loupežníci. A každým rokem vyvádějí mláďata. Jen letos se to nějak nepovedlo,“ konstatuje Josef Zelený.

Dalším maskotem je divoké prase Pivoň. Je mu osmnáct let. Většinou už jen pospává. Jeho divokost nahrazuje mladý, zhruba čtyřletý divočák, který ničí, na co přijde. „Říkám tomu lumpovi, že existuje taková místnost, kde je mínus dvacet dva stupňů, a jestli mě bude zlobit, tak ho tam dovedu,“ vtipkuje vedoucí Záchranné stanice.

Návštěva možná po domluvě

S kančím výběhem sousedí rybník, kde jsou volavky, labutě a další ptáci, kteří už se nemohou vrátit zpátky do přírody. A pokud se do záchranné stanice vypravíte, uvidíte tam i pštrosy. Ti jsou zdraví jako řípy a slouží místo sekaček na trávu.

Čtyřletý divočák nepatří k nejklidnějším obyvatelům stanice

Po domluvě je možné Zelené Vendolí u Svitav navštívit, prohlédnout si zvířata, samozřejmě bude vítaný dárek v podobě granulí nebo něčeho jiného na zub.

„Nejlepší způsob, jak nás zkontaktovat je, podívat se na facebookové stránky Zelené Vendolí. Tam najdete časy, kdy jsme k dispozici, i kdy je možnost venčení psů z útulku,“ radí Josef Zelený.

Záchranná stanice zvířat Zelené Vendolí může fungovat jen díky dárcům, kterým není lhostejný osud stovky zvířat, o která se ve stanici starají. Pomoct může každý třeba tím, že si vybrané zvíře na rok adoptuje.

Spustit audio

Související