Letohradská Austrálie. V zámeckém parku uvidíte klokany a papoušky

31. červenec 2021

Areál letohradského zámku je volně přístupný a nabízí řadu zajímavostí. Mezi ně určitě patří venkovní voliéry s exotickými ptáky i celoročně přístupný výběh klokanů, a to rozhodně neobvyklých.     

Malebné městečko Letohrad v podhůří Orlických hor určitě stojí za výlet. Můžete tam navštívit největší muzeum řemesel ve střední Evropě, nedalekou Orlickou tvrz, historickou expozici zámku anebo se projít v jeho poměrně rozlehlém parku. Ten nabízí strašidelnou jeskyni, vzácné druhy rostlin a také exotický koutek.

Zámek, který nechal v roce 1680 postavit hrabě Hynek Jetřich Vitanovský z Vlčkovic, stojí na místě původní středověké tvrze. Zámecký park vybudoval v letech 1820 - 1830 hrabě Marcolini-Feretti. V dolní části parku kdysi stála oranžérie. Svého času v ní byly dokonce veřejné záchodky. Klub chovatelů exotického ptactva Letohrad objekt využil pro jiný projekt.

Arové i kakadu

Bývalou oranžérii letohradští chovatelé přestavěli na voliéru. „Ve venkovních výletech mohou lidé ptáky vidět od prvního dubna do konce října, ale samozřejmě záleží na klimatických podmínkách,“ vysvětluje předseda Klubu chovatelů exotického ptactva Letohrad Zdeněk Tomka.

Ve voliérách si můžete prohlížet papoušky, jejichž původní domovinou je hlavně Austrálie a Jižní Amerika. Letohradští papoušci ale pocházejí hlavně z odchovů českých chovatelů. Voliéru obývá například papoušek ara ararauna, ara marakána, papoušek červenokřídlý nebo kakadu růžový.

Sněhoví klokani

V roce 2014 se z iniciativy Klubu chovatelů exotického ptactva Letohrad podařilo v sousedství voliér vybudovat výběh pro klokana rudokrkého, kterého členové klubu dostali od soukromého chovatele z Holandska a pojmenovali ho Kuba.

Klokan v letohradské zámecké zahradě

V současné době chovají dva bílé klokany rudokrké. „Jsou to albíni a jedná se o poddruh klokana Bennettova. Právě ten převažuje ve většině malochovů, protože má velmi hustou srst a dá se celoročně chovat venku, stačí mu pevná ubikace, kam se schová,“ upřesňuje Zdeněk Tomka.

Letohradští klokani jsou otužilí a zvyklí na místní podmínky. „Hlavně proto, že jsou tady odmalička. Klokaní rodinku ale rozšiřovat nemůžeme, vzhledem k velikosti jejích výběhu. Pro dva klokany je to plná kapacita. Pokud se narodí další, budeme ho muset věnovat do nějakého chovu,“ dodává Zdeněk Tomka.

Spustit audio

Související