Klíče od kostela dostane obec. Řečany nad Labem získaly od církve románskou památku

19. červenec 2022 13:52

Obec Řečany nad Labem se stala novým majitelem románského kostela. Získala ji po třech letech jednání od církve. Kostel je přitom jednou z mála zachovaných románských památek v Pardubickém kraji, jenže chátral a jak zjistila reportérka Drahomíra Bačkorová, na jeho opravu nebyly peníze.

„Církev nemá dostatečné finanční prostředky, aby je mohla investovat do každého jednotlivého kostela, který má ve správě, takže jsem usilovala o to, abychom kostel dostali do vlastnictví obce a mohli ho otevřít i veřejnosti, protože doteď byl uzavřen a otvíral se pouze na mše,“ vysvětluje starostka Řečan Michaela Matoušková (STAN).

Zavřená památka otevře

Kostel sv. Máří Magdalény byl vysvěcený v roce 1165. Z románské doby se dochovala apsida a východní část lodi. V roce 1407 v období gotiky byla ke kostelu přistavená sakristie. V 17 století pak dostala památka při přestavbě barokní charakter. V posledních letech byl ale kostel zavřený, fungoval jen při mších.

Románský kostel z roku 1165 v Řečanech nad Labem

„Často mně lidé volají, když projíždí kolem, že by tuto památku románského kostelu rádi viděli. Bohužel jim to nemohlo být umožněno, protože tam stále nikdo není. My jsme klíče od kostela neměli. Je to dominanta naší obce, na kterou jsme pyšní a chceme ji zachovat i do budoucna,“ dodává Matoušková s tím, že obec dávala v minulosti církvi příspěvky, třeba na opravu střechy, to ale nestačilo. Obec teď čeká zápis do katastru nemovitostí, pak si bude moct převzít klíče.

„Víme, že tam zatéká, takže zasanujeme ty havarijní stavy, aby se to dále neprohlubovalo, uděláme pasport té budovy a budeme se snažit na to shánět dotace.“

Starostka dodala, že v kostele plánují prohlídky i kulturní akce jako jsou třeba koncerty vážné hudby, vernisáže nebo necírkevní sňatky. Zároveň se ale obec ve smlouvě zavázala, že církev bude moct památku i nadále využívat na mše a bohoslužby.

Spustit audio

Související