Rybníky a studny v Řečanech jsou bez vody. Zachrání je nový potok

11. únor 2020 10:15

V Řečanech nad Labem na Pardubicku vysychá soustava pěti rybníků, lidé nemají vodu ve studnách. Obec potřebuje napojit rybníky na Labe, aby nepříznivý stav zvrátila. Úpravy by mohly být hotové do tří let.

Ve třech z pěti rybníků ubývá voda, v rybnících Tišina a Přehrada už voda není skoro vůbec. Projekt navrhuje propojení rybníků s řekou Labe, která teče nedaleko. „Udělá se 350 metrů dlouhý potůček, který z Labe povede do soustavy a na konci vyteče zpátky do řeky, čímž se zvedne hladina rybníků,“ řekla starostka Michaela Matoušková (STAN).

Pole rozdělí zelené pásy

Opatření by mělo zvýšit i hladinu spodní vody a úbytek vody ve studnách. Část rodin z Řečan ještě běžně před několika lety používala vodu ze studen na pití a vaření, teď jsou podle starostky tito lidé bez vody.

Čtěte také

Projekt zahrnuje i úpravy polí, což zlepší zadržování vody v krajině. „Voda z nich stéká a snižuje se hladina spodní vody. Rozdělí je zelené pásy, které zadrží vodu v půdě,“ řekla starostka. Obec jednala s Pozemkovým úřadem v Pardubicích, který projekt ve veřejném zájmu provede. Na jaře by měl vypsat výběrové řízení na projektanta.

Podle starostky by pozemkové úpravy mohly být hotové do tří let. „Během té doby se situace bude zhoršovat, ale teď víc nezmůžeme. Před deseti lety jsme odbahňovali rybníky, což moc nepomohlo,“ řekla starostka. Další z pětice rybníků jsou Labecký, Houšovec a Pastouška. Pět rybníků je pozůstatkem starého ramene Labe, vznikly po provedení regulace Labe ve 20. letech 20. století. Mají rozlohu kolem jednoho hektaru.

autor: pta | zdroj: ČTK

Související