Když to žbluňkne, víme, že upadl další kus mostu, říkají lidé z Řečan

22. září 2015

Starý silniční most v Řečanech nad Labem přidělává místním starosti. Někteří se obávají, že by nemusel dlouho vydržet. Opadává z něj omítka a podle očitých svědků občas i kameny.

Za vinu to dávají hlavně přetíženým nákladním autům. I když na most mají vjezd zakázán, stává se, že si tudy krátí cestu. Obec to řeší už několik let, zatím ale bez jasného výsledku.

Mostní konstrukce už leccos pamatuje a místy je vidět, jak z mostu opadává omítka. V některých jeho částech jsou vidět i praskliny a obnažené ocelové výztuže.

Je slyšet, jak to cákne

„Každou chvilku, když jedou ta těžká auta, která jsou většinou přeložena, se uvolní kameny a padají do Labe. To je vždycky slyšet, jak to cákne,“ popisuje zdejší obyvatelka paní Lenka, která bydlí v těsném sousedství historického mostu.

To, že jeho stav není úplně v pořádku, řeší místní už několik let. „Jeho staří už je značné. I když se před pár lety opravoval, tak ten jeho stav podle našich obyvatel není v zrovna nejlepším stavu. Stává se i to, že z něj nějaký kámen spadne. Máme z toho trochu strach,“ říká starostka Michaela Matoušková.

Most ničí nákladní auta, která na něj nesmí

Most je dlouhý asi 30 až 40 metrů. Dopravní značky varují, že ho mohou využívat pouze vozidla do maximální hmotnosti 10 tun. „Značka je ale až na mostě. To znamená, když tam ten kamion dojede, tak už se nemá kde obrátit. Je potřeba, aby to dopravní značení bylo v dostatečné vzdálenosti od mostu, aby byla ještě možnost se včas obrátit a na most ani nedojet,“ doplňuje Matoušková.

Zchátralý most v Řečanech nad Labem

Podle technických údajů dostal most známku číslo 5, což znamená, že není úplně v pořádku, ale není ještě v havarijním stavu. Pardubický kraj ujišťuje, že místním ani řidičům žádné riziko nehrozí.

Most není nebezpečný

„Ten most v žádném případě nebezpečný není ani pro chodce a ani pro uživatele v rámci silniční dopravy,“ tvrdí náměstek hejtmana pro dopravu Jaromír Dušek z SPO.

Krajští silničáři už provedli na mostě zkoušky nosnosti. Výsledky budou známy za tři týdny. „Ten most je způsobilý. Aby se nějak výrazně neodlišoval, tak se na něm dělá mostní prohlídka statická i dynamická. Po jejím výsledku bude rozhodnuto o dalším osudu tohoto mostu,“ vysvětluje šéf krajské správy a údržby silnic Miroslav Němec.

A dodává: „Pokud by tam byly nějaké závady na nosné konstrukci, které by směřovaly k tomu, že most ztrácí únosnost, tak by pochopitelně z naší strany došlo k adekvátním krokům.“

„Pro nás má velký význam nehledě na to, že z okolních obcí sem dojíždějí děti do základní školy, kterou zde máme. Naši hasiči také zasahují v okolních obcích, které jsou na druhé straně řeky Labe,“ přidává starostka.

autor: wol
Spustit audio

Související