Klub přátel Pardubicka odmítá demolici kaple U Trojice

30. říjen 2018 10:15

Klub přátel Pardubicka nesouhlasí s plánovanou demolicí zchátralé kaple Nejsvětější Trojice v Pardubicích. Zastupitelé města v září schválili 300 000 korun na její zboření. Podle klubu bylo rozhodnutí přijato bez předchozí diskuse v zastupitelstvu a bez požadavku na zpracování odborného posudku stavu kaple. Podle radnice není o demolici ještě definitivně rozhodnuto.

Kaple Nejsvětější Trojice byla postavena v roce 1860 a dala pojmenování celému prostoru v sousedství rafinerie Paramo. Dnes je v majetku Pardubic. „Neustále z úst představitelů radnice slýcháme řeči o tom, jak je třeba se o majetek starat s péčí řádného hospodáře. Nechat však historický majetek po desítky let chátrat a pak jej v tichosti zbořit rozhodně nepovažujeme za jednání s péčí řádného hospodáře,“ uvedl v tiskové zprávě jednatel Klubu přátel Pardubicka Jan Řeháček.

Opravit, nebo zachovat torzo

Klub požaduje pozastavení chystané demolice kaple a vypracování studie, která by posoudila stav její konstrukce, a zahájení diskuse o případném možném využití tohoto místa. Pokud odborný posudek prokáže, že stav kaple už nedovoluje její rekonstrukci, bude klub usilovat o to, aby byla zachována například jedna její stěna či v terénu vyznačen její půdorys.

Zchátralá kaple Nejsvětější Trojice v Pardubicích

„Demolice rozhodně není jediným řešením. V nejbližších dnech bude objekt oplocen, aby nemohlo dojít k úrazu. Následně bude zastupitelstvu města na začátku roku 2019 předložena zpráva o demolici k rozhodnutí,“ sdělil ČTK mluvčí magistrátu Radim Jelínek. Podle něj bude součástí zprávy i odhad nákladů spojených s rekonstrukcí kaple.

Klub poukazuje na skutečnost, že v minulosti zmizely z Pardubic kvůli špatnému stavu jiné církevní stavby. V 50. letech byly zbořeny například kaple svatého Marka nebo kaple svatého Josefa, minulý režim nechal zchátrat kostel svatého Jakuba v Hostovicích, který byl pak pro celkovou sešlost také zbořen.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související