Kolaudaci bytového domu Na Spravedlnosti komplikuje hlučná silnice. Pomůže gumový koberec nebo rekuperace?

3. březen 2020 08:10

Lidé, kteří se mohli za pár měsíců stěhovat do nového bytového domu v pardubické ulici Na spravedlnosti, si asi ještě počkají. Dům totiž zřejmě nebude možné letos zkolaudovat, protože město nestihne opravit včas silnici. Právě výměna kostek za asfalt je podmínkou kolaudace.

Pokud výměnu neprovede sám investor, nebudou moct budoucí majitelé bytů požádat o hypotéku, právě kvůli chybějící kolaudaci.

V poměrně úzké ulici v poslední době začala intenzivní bytová výstavba. Už několik let bylo jasné, že tam bude potřeba nejen opravit a rozšířit silnici, ale i vyřešit počet parkovacích míst. Jenže radnice stále nemá stavební povolení, což znamená, že rozhodně nestihne opravu v příštím roce.

Příliš hlučné kostky

Neopravená silnice je podle zastupitele Petra Klimpla (ODS) problém: „Jeden z těch baráků, které mají být zkolaudovány, má podmínku stavebního řízení, že by měla být ulice Na Spravedlnosti nikoliv dlážděná, ale zklidněná, to znamená, že by tam měl být asfalt, ale ten asfaltový povrch se do kolaudace nestihne.“

Povrch z kostek přispívá k tomu, že ulice Na Spravedlnosti nepatří mezi nejtišší

Už na konci roku primátor Martin Charvát (ANO) připustil, že situaci podcenili. Jenže v té době primátor tvrdil, že existuje řešení: investor na své náklady položí dočasně asfalt, dům nechá zkolaudovat, a město ulici za rok zase rozkope a opraví.

Čtěte také

Ale to nejde, protože město už zažádalo o stavební povolení a legislativně není možné, aby o stavební povolení žádal někdo další. Navíc radnice zjistila, že pod silnicí chybí asi 300 metrů kanalizace, vodárny tam investovat nechtějí, takže město 10 milionů za kanalizační potrubí zaplatí a nechá ho postavit.

Náměstek primátora Petr Kvaš (ODS) řekl, že město silnici opraví nejdřív na konci roku 2021: „Občanům, kteří tam chtějí byty koupit, nechceme komplikovat situaci, takže hledáme s investorem, v čem bychom jim mohli pomoci. Ale jedná se o složitý právní problém legislativní, jsou tam jednoznačné podmínky hygieny, ale město tu komunikaci není schopno opravit dříve, než na konci příštího roku.“

Bude nutné improvizovat

Velmi teoreticky by investor mohl na úsek, kde jsou kostky, položit nějaký improvizovaný povrch, rozhodně ne asfalt, protože tím by kostky znehodnotil a to město nedovolí. Mohly by to být například nějaké gumové pásy, které by byly nehlučné.

Další měření ale můžou ukázat, že by se ani v případě tichého povrchu nepodařilo splnit hlukový limit. Pak by musel investor udělat jiná opatření, například dát do bytů rekuperaci, aby lidé nemuseli otevírat okna.

Související