Pardubice po částech opraví ulici Na Spravedlnosti, přibydou parkovací místa a zastávka MHD

27. prosinec 2019

Pardubice postupně opraví celou ulici Na Spravedlnosti. Bude v ní víc parkovacích míst a nově zastávka MHD. Z poloviny se změní na dvousměrnou a provoz bude řídit i semafor. ČTK to řekl starosta 5. městského obvodu Jiří Rejda (ANO).

„Na příští rok máme v rozpočtu alokovanou částku deset milionů korun. Začalo řízení ke stavebnímu povolení. Kolem třetího kvartálu 2020 by měla začít první stavební část,“ řekl Rejda.

Město opraví zatím jednosměrnou ulici v její kompletní délce od ulic Jana Palacha po S. K. Neumanna. Začne křižovatkou S. K. Neumanna, kde bude i semafor, aby řídil výjezd vozidel z obytné zóny.

Developeři Na Spravedlnosti dokončují několik bytových domů, očekává se proto, že v místě ještě přibude osobních aut. Město podle Rejdy čeká jednání s investory bytových domů, aby domluvili harmonogram případných kolaudací bytů, stavebních prací a navrhli objízdné trasy.

Parkovací místa i obousměrný provoz

„Potřebujeme, aby práce mohly na sebe navazovat, aby se tam nezasekla doprava a nezkolabovala obslužnost polikliniky, která tam je. Ulice Na Spravedlnosti bude od S. K. Neumanna po křižovatku u policie obousměrná a bude se tam stavět autobusový záliv,“ řekl Rejda.

MHD dosud do lokality nezajíždí. Lidé, kteří tam jedou městskou dopravou, musí dojít kus pěšky. Opravy ulice také mají přinést víc parkovacích míst. „V části mezi S. K. Neumanna po policii je ulice dost široká, na jedné straně se udělají zálivy, aby auta stála podélně, na druhé straně se udělají šikmá stání,“ řekl Rejda.

Všechny domy zhruba se 450 byty, které tam vznikají, mají i podzemní garáže. Naproti poliklinice stojí budova Vektor 2 s nabídkou sportovních a relaxačních aktivit, která má podzemní stání i pro veřejnost. Podle Rejdy je poměrně levné, ale stále nevyužívané, protože o něm řidiči nevědí.

Čtěte také

Ještě než ale město začne s opravou komunikace, skupina CERE Invest chce v příštím roce zkolaudovat bytový dům se 160 byty v přilehlé ulici Boženy Vikové Kunětické. Hygienici podmínili kolaudaci snížením hlučnosti ulice Na Spravedlnosti, kde je zatím žulová dlažba.

Firma ji dočasně překryje asfaltem, aby splnila kolaudační podmínky. Později město asfalt odstraní, vodárny zmodernizují kanalizaci a radnice potom začne ulici opravovat. Developer mezitím již investoval miliony korun do opravy ulice Boženy Kunětické Vikové, příjezdové cestě k domu, který staví. Upravil také například kontejnerová stání a s městem o výsledné podobě příjezdové komunikace jedná, dodal Rejda.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související