Parkování u nádraží: u hobby marketu možná brzo za peníze

25. červenec 2019

Parkoviště kolem hobby marketu u pardubického nádraží bude nejspíš placené. Po změně parkovacího sytému a uzavření odstavené plochy v bývalém lihovaru se totiž část vozidel přesunula právě tam.

Majitel se pokoušel parkovné vybírat už před časem, to ale úředníci zastavili. Společnost Uni Hobby nakonec požádala magistrát o takzvané zneveřejnění plochy a město se tím teď ve správním řízení zabývá.

Plocha je zkolaudované jako takzvaná veřejná účelová komunikace. To znamená, že by na ni měl mít přístup kdokoliv a kdykoliv. Není možné omezovat dobu stání nebo vymáhat parkovné. Společnost Uni Hobby si prý stěžovala, že jí kvůli věčně plnému parkovišti klesají tržby a proto chce stání zpoplatnit.

Místo aut rašelina

Samotný market ale blokuje zhruba padesátku míst, protože na nich má udělaný sklad stavebního materiálu a vystavuje tam prodávané zboží. Tato místa na boku budovy a za ní by přitom měla být také přístupná.

Na parkovacích místech má hobby market složené zboží

V současnosti se čeká na vyjádření Policie ČR, která je jedním z účastníků řízení. Pokud ta dá kladné stanovisko, magistrát už negativní vydat nemůže.

„Podle představy Uni Hobby by situace měla vypadat tak, že první dvě hodiny na parkovišti budou zdarma, další by měly být zpoplatněny. Tato úprava by měla fungovat mezi 7 – 21 hodinou,“ říká mluvčí města Radim Jelínek.

Čtěte takéBoj o parkovací místo nekončí. Hobby market u nádraží zpoplatnil parkoviště

Pokud magistrát vydá kladné správní rozhodnutí, tak to ještě chvíli potrvá, než parkoviště bude zpoplatněné. Bude totiž potřeba udělat například dopravní značení.

Hypermarket vedle hobby marketu žádal o zneveřejnění parkoviště už několikrát, dokonce tam má i postavené závory, ale magistrát to pokaždé zamítl. Každý případ se prý posuzuje zvlášť a ne podle jednoho vzoru a pak také prý záleží na spoustě dalších okolností.

Vedlejší hypermarket má navíc jednu velkou výhodu - má vlastní podzemní parkoviště, které si samozřejmě může zpoplatnit, což také udělal. Povrchové parkoviště ale zatím určitě zůstává veřejné a nejspíš to tak bude i do budoucna.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související