Záchranku má v mobilu už milion Čechů. Aplikace upozorní i na chemický poplach

31. květen 2019
Aplikace Záchranka přivolá zdravotníky jedním stiskem

Chytré telefony umí víc, než jen spojit člověka v ohrožení se zdravotníkem. To je největší výhoda Aplikace Záchranka, kterou vymyslel před sedmi lety ještě jako student Vysokého učení technického v Brně Filip Maleňák. Dnes je ředitelem neziskové organizace Aplikace Záchranka a její výhody za podpory Nadace Vodafone stále rozvíjí.

Aplikace záchranka je aplikace pro mobilní telefony, která se dá zdarma stáhnout do chytrých telefonů. V případě problému stačí zmáčknout tlačítko, které vás nejen spojí se záchrannou službou 155, ale nabídne i další informace.

Informace, které vedou k záchraně života

„Součástí hovoru na linku 155 je informace navíc, kterou chytrý telefon dokáže nabídnout záchranné službě. V tom je celý nápad,“ říká autor Aplikace Záchranka Filip Maleňák.

Do hor zásadně s lékárničkou, nabitým mobilem a aplikací Záchranka

hiking-690479_1920.jpg

Hory v létě lákají díky větším možnostem vyžití a adrenalinu čím dál víc turistů. Mnozí z nich ale přeceňují své síly, nebo podceňují přípravu, výbavu i počasí. Horská služba vyjíždí k úrazům naštěstí o poznání méně, nežli v zimě.

Aplikace Záchranka ukáže přesnou polohu, kde se nacházíte, případně jaké léky užíváte nebo na jakou kontaktní osobu se má zdravotník obrátit, jaká je vaše adresa a podobně. Podmínkou je chytrý telefon, do kterého se dá aplikace stáhnout.

Aplikaci záchranka si stáhlo do svého mobilu už milion Čechů. „Věkové rozložení volajících je různé, od dětí až po devadesátníky. Nejčastěji volají lidé ve věku od čtyřiceti do šedesáti let. Často si tímto způsobem přivolávají pomoc při náhlé nevolnosti, bolesti na hrudi, úrazech na horách, na koupalištích, na silnicích,“ doplňuje Filip Maleňák.

Záchranka upozorní i na chemický poplach

Manuál na první pomoc. I ten už dnes najdete v Aplikaci Záchranka. Poradí vám, jak se zachovat v případě bezvědomí, dušení, krvácení, popálení, a podobně. V modulu lokátor se ukážou nemocnice, lékárny a stanice horské služby v místě, kde se nacházíte. A v modulu informace najdete dokonce varovná hlášení.

„Varovná hlášení, to je novinka, kterou plánujeme rozšířit po celé republice. Když si zadáte určité místo a něco se tam stane, například je tam rozvodněná řeka nebo vybuchne chemička, vyšle naše aplikace lidem varování i s postupem, jak se zachovat. Zatím to funguje v Praze, ale tento osvětový charakter plánujeme rozšířit do celé republiky,“ uzavírá Filip Maleňák.

Spustit audio

Související