Konec trolejbusů na třídě Míru. Pardubice kvůli polámané dlažbě zakážou vjezd MHD

7. prosinec 2023 07:20

Na třídě Míru v Pardubicích přestane od neděle jezdit městská hromadná doprava. Linky se přesunou do Sukovy ulice. Důvodem je zhoršování stavu nákupní třídy, která je rozkývaná a polámaná. Nákupní třídu město celkově opravovalo před deseti lety za evropské dotace.

„Stav třídy Míru je bohužel opravdu špatný a v posledních týdnech se s nastupující změnou počasí zhoršuje. Po vzájemné dohodě jsme se rozhodli pro omezení vjezdu městské hromadné dopravy,“ řekl náměstek primátora Jan Hrabal (ANO).

Žulové bloky se kvůli těžkým vozům MHD uvolňují a vyčnívají

O údržbu se stará městský obvod I. V listopadu vynaložil na údržbové práce přes 30 000 korun. „Na časté opravy vynakládáme spousty finančních prostředků, které však přicházejí vniveč, jelikož průjezdy těžkých trolejbusů, zejména pak v kombinaci se silnějším nebo vytrvalejším deštěm generují další a další poškození,“ řekl starosta Filip Šťastný.

Co bude dál?

Letos město opravilo část třídy od Sladkovského ulice směrem k Masarykovu náměstí. Nyní vyžaduje opravu i část vedoucí k Zelené bráně, uvedla radnice. Další postup města náměstek Hrabal nenastínil. Městský obvod počká, až na ulici přestane jezdit MHD. „Kdybychom to opravili tento týden, kostky nám zase ´vyskáčou´," řekl starosta s tím, že k opravě přistoupí po 10. prosinci. „Věříme, že opravy vydrží déle. Je na zamyšlenou zvážit celkovou rekonstrukci," řekl starosta.

S třídou Míru má město obtíže od dokončení generální rekonstrukce před deseti lety. Pardubice se několik let soudí se společností Syner, která třídu Míru opravovala. Mimo jiné jde o to, v jaké kvalitě stavební firma instalovala dlažbu na třídě Míru a ve Sladkovského ulici.

Změny od 10. prosince na linkách 2, 13, 27, 98 a 99
Spoje linek 2 a 13 pojedou ze zastávky Krajský úřad do zastávky Náměstí Republiky (st. 2) a dále do zastávky Zimní stadion bez zastavení na Sukově třídě. Spoje linky 27 v obou směrech obslouží zastávky Náměstí Republiky a Masarykovo nám. Linky nočního provozu 98 a 99 obslouží zastávku Náměstí Republiky (st. 2) jako náhradní za zastávku U Grandu a budou pokračovat ulicí Sukovou a Sladkovského do zastávky Třída Míru a dále ve své trase.

autor: pta | zdroje: ČTK , město Pardubice
Spustit audio

Související