Vedení Pardubic si láme hlavu, co s umaštěnou dlažbou na třídě Míru

5. květen 2015

Pardubická radnice řeší, jak vyčistit novou dlažbu na opravené třídě Míru. Přírodní kámen je totiž velmi těžké umýt tak, aby na něm nezůstávaly skvrny. Původně světlé kostky jsou totiž po měsíci provozu velmi špinavé.

Ani primátor Martin Charvát z hnutí ANO neví, jak s problémem naložit: „Jelikož je to přírodní kámen, stále se nemůžeme shodnout, jakou technikou to čistit. Dneska se to spíše jenom uklízí od povrchového prachu a nečistot. Bohužel stále nemáme stanoveno, jak to chemicky čistit, což mě mrzí. Musím se za to našim občanům omluvit.“

Čtěte také

Na třídě Míru je totiž položený světlý surový kámen, do kterého se veškeré nečistoty vsáknou a nelze je odstranit. Pardubická radnice situaci stále řeší.

Špinavá dlažba na třídě Míru v Pardubicích

„Zatím jsem se dozvěděla, že běžnými prostředky, jako je uklízecí vůz služeb města, to vyčistit nedokážeme. Hledáme další možnost. Čistit kámen umí mnoho firem, ale ne dlažbu na terénu. Zatím ty firmy umí čistit třeba fasádu,“ řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková z ANO.

Čtěte také

Pokud radnice firmu na pravidelnou údržbu nesežene, nabízí se dvě řešení. Nákladnější variantou by bylo chemické vyčištění a povrchové ošetření kamene, které by zabránilo vsakování nečistot. Jednodušší variantou pak je nečistoty neřešit a počkat, až dlažba získá jednolitý tmavý odstín.

autor: ba
Spustit audio