Pardubický Grand v lednu zavírá. Majitel chce dát obchodnímu centru nový lesk

6. prosinec 2023 15:34

Pardubický Grand čeká rozsáhlá rekonstrukce za 300 milionů korun. Kvůli ní zůstane podstatná část obchodního centra od ledna příštího roku uzavřená. Převážná většina obchodníků tak dostala výpověď.

„Zavíráme leden 2024, otevíráme září 2025. Po dobu stavby bude Potrefená husa, lékárna a Terranova otevřená. V novém projektu budou nové značky nebo top značky, které byly v předcházejícím projektu v Grandu,“ říká ředitel pardubické pobočky majitele obchodního centra Pražské správy nemovitostí Ondřej Heřman.

Nové obchody i restaurace

Podle Heřmana vznikne díky rekonstrukci v Grandu množství nových obchodů a hlavně restaurací: „Bavíme se o 4000 metrech čtverečních pronájmů, čili tři čtyři pět restaurací, ale bavíme se o restauracích od 100 do 300 metrů, a nějaká kavárna. Bude tady něco mezi 20 až 30 novými obchody.“

Původní hotel Grand je dílem architekta Josefa Gočára z přelomu 20. a 30. let minulého století. Budova je památkově chráněna už od roku 1958. Podle historika architektury Pavla Panocha do její architektonické hodnoty negativně zasáhla přestavba na obchodní centrum na konci 90. let.

„Přestavba na nový účel přinesla poměrně razantní úbytek autenticity té stavby. Došlo k totální změně vnitřní dispozice. Stavba přišla o spoustu a spoustu dobových detailů. Jediným pozůstatkem vnitřního prostoru je bílé mramorové dvouramenné schodiště,“ říká Panoch.

Plánovaný stav prostoru pro restaurace

Navázat na Gočára

Autorem návrhu nové rekonstrukce Grandu je architekt Jiří Opočenský. Ten tvrdí, že by nová podoba celého objektu měla v řadě detailů navázat na původní Gočárovu stavbu. Novinkou bude velká vstupní hala ze třídy Míru. Prostor celého obchodního centra má být světlejší a přehlednější.

„Ta střední hala by se měla rozšířit. Základní nákupní okruh v přízemí by měl být vzdušnější, přehlednější, jednodušší na orientaci. Mělo by hodně pomoct i výraznější propojení těch částí Cinestaru s obchodními prostory,“ popisuje Opočenský.

Vedle obchodního domu Grand staví Pražská správa nemovitostí parkovací dům s téměř 270 místy. Ten mají dokončit příští rok v létě. Obchodní dům Grand pak plánují znovu otevřít v září roku 2025.

Podívejte se na plánované změny v Grandu v galerii před/po:

Spustit audio

Související