Kontrola klíšťat u psů: jiné je to se psem netýkavkou a jiné s kliďasem, říká Desenský

25. květen 2019

Majitelé psů a koček by měli zpozornět především na jaře. Klíšťata se probouzejí už v prvních teplejších dnech. Přestože se informací o nemocech přenášených klíšťaty nebo blechami objevuje celá řada a na trhu jsou dostupné ochranné přípravky, stále se najde mnoho chovatelů, kteří tuto základní prevenci podceňují. Potvrzuje to známý psí psycholog Rudolf Desenský, podle něhož za to mohou i stále přetrvávající mýty.

 „Hodně chovatelů už si uvědomuje rizika spojená s vnitřními parazity a své mazlíčky se snaží pravidelně odčervovat. Ideálně by to mělo být čtyřikrát ročně. O poznání menší pozornost ale pořád věnují parazitům vnějším. Lidé si často myslí, že při zablešení stačí psa pouze vykoupat a přisáté klíště odstranit,“ uvádí Rudolf Desenský a zdůrazňuje, že v tomto se ale lidé velice mýlí.

Klíšťata se probouzejí už při teplotách kolem 5 stupňů Celsia!

Mnohdy si ani neuvědomují, jaké nebezpečí mohou tito nejrozšířenější paraziti představovat. Klíšťata bývají přenašeči lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy, ale šířit mohou i ehrlichiózu, anaplazmózu či babeziózu. Riziko napadení klíštětem obecným je tradičně nejvyšší v jarním období, protože majitelé psů a koček nevěnují pozornost počasí. Neví, že se klíšťata probouzejí už při teplotách kolem 5 stupňů Celsia, a o ochraně svých mazlíčků začínají přemýšlet až s prvními nevítanými hosty v jejich kožichu. A někteří dokonce ani tehdy ne.

 „Měli bychom si uvědomit, že je lepší nemocem předcházet, než je léčit. To platí stejně u psů jako u lidí,“připomíná psí psycholog Rudolf Desenský. Osvědčeným prostředkem ochrany před vnějšími parazity psů i koček jsou už po léta repelentní obojky. „Je mi sympatické, že mají spolehlivý repelentní účinek a nedovolí parazitům se na těle zvířete vůbec usídlit, natož se přisát. Na trhu jsou k dostání i přípravky, které klíšťata hubí až poté, co se zakousnou a začnou sát, což mi přijde zbytečné. Proč riskovat jakoukoli nákazu zvířete nebo ho vystavovat nepříjemnému svědění, když je možné parazity odpudit ještě před tím. Čím menšímu riziku zvíře vystavíme, tím lépe.“

Repelentní obojek by neměl psa škrtit, ani být příliš volný

Variantou pro zvířata, která nejsou na obojky zvyklá, typicky třeba výstavní nebo pracovní psi, je takzvaný spoton. Jedná se o pipetu s roztokem ochranné látky, která se jednou měsíčně aplikuje mezi lopatky zvířete (dle velikosti psa až po kořen ocasu).

Kontrola zvířete by měla být pravidlem bez ohledu na ochranu

Že už váš pes či kočka letos nějaké to klíště nebo blechu chytili? Parazita je potřeba co nejdříve odhalit, odstranit a ranku v místě přisátí klíštěte vydesinfikovat. Na pravidelné prohlídky srsti by měli myslet všichni chovatelé bez ohledu na to, jak kvalitní antiparazitní přípravky používají. Rutinní záležitostí by se taková prohlídka měla stát i pro zvířata.

Základem je naučit psa formou hry, aby se nechal pravidelně prohlédnout

A jak psa na preventivní kontrolu zvykat? „V první řadě musíte na takovou situaci myslet ještě předtím, než k ní dojde a psa na to připravit. Trénujte se psem probírání srsti po celém těle, položte ho na bok nebo záda a klidně si k tomu vezměte i pinzetu. Důležité je, aby to pes bral jako součást hry. Když začne být nesvůj a jak já říkám ‚tuhnout‘, tak trochu zvolněte. Nikdy by to ale nemělo skončit tak, že když se to psovi nelíbí, tak to prostě nebudete dělat,“radí Rudolf Desenský.

Spustit audio