Korunovační klenoty na dosah. Přesné repliky vystavují celé léto v Litomyšli

4. červen 2024 09:17

České korunovační klenoty jsou pro veřejnost k vidění zhruba jednou za pět let a i tak lidé musí často čekat několik hodin ve frontě do katedrály svatého Víta, než se k nim dostanou. To chtěli změnit autoři výstavy Korunovační klenoty na dosah, která nabízí jejich přesné repliky. Od roku 2015 brázdí města po České republice a nyní ji můžou lidé vidět také v Regionálním muzeu v Litomyšli.

V hlavní části výstavy jsou tři vitríny, v prostřední je koruna, jablko a žezlo, které zná asi každý. Není to ale původní souprava. „Ke svatováclavské koruně, kterou nechal zhotovit český král Karel IV., patřilo původně žezlo a jablko ze stejné doby, možná i o něco starší, a toto gotické žezlo a jablko bylo z té základní sestavy odstraněno,“ dnes tvoří dva samostatné exponáty ve vedlejší vitríně, potvrdil spoluautor výstavy Petr Lukas.

Umělecké ztvárnění korunovačních klenotů ze skla z dílny Jiřího Pačinka

Jablko a žezlo, které je dnes součástí korunovačních klenotů pochází až z období renesance. „Jsou z 1. poloviny 16. století. Nechal si je vytvořit pro své soukromé a reprezentativní účely český král Ferdinand I,“ vysvětlil Lukas.

Autorem většiny vystavených exponátů je podle spoluautora špičkový český zlatník a šperkař Jiří Urban z Turnova, který v minulosti pracoval pro Správu Pražského hradu. „Pro prezidenta Havla vytvořil například šperky pro britskou panovnici Alžbětu II., která byla na návštěvě a v Brně.“

Urban při tvorbě replik vycházel z přesné a bohaté dokumentace a z restaurátorských zprávy. „Bylo možné získat přesné rozměry, složení drahokamů a perel,“ popsal Petr Lukas.

Přesná replika českých korunovačních klenotů je k vidění v Litomyšlském regionálním muzeu

V poslední vitríně je takzvaný svatováclavský meč. Autorem repliky je zbrojíř Patrik Bárta, který vytváří repliky nejrůznějších zbraní pro šlechtické nebo královské rody po celé Evropě. Součástí expozice je i královský plášť.

Nejen klenoty

„Důležitou součástí výstavy je i její popularizační část, která představí návštěvníkům život a dílo všech 22 panovníků, kteří byli korunováni svatováclavskou korunou. Nechybí replika svátečních šatů Marie Terezie ale i repliky gotických zbraní Řádu zlatého rouna,“ řekl majitel klenotů Ondřej Rea.

Specialitou, která je podle něj pouze v Litomyšli, je vystavení umělecké repliky českých korunovačních klenotů ze skla. Umělecké dílo je z dílny Jiřího Pačinka. Výstava korunovační klenoty na dosah potrvá do konce letních prázdnin.

Spustit audio

Související