Kostivalová mast: domácí balzám na klouby, co umí zázraky. Jak si ji připravit doma?
Kostivalová mast je známá jako balzám na bolavé klouby, snižuje zanícení, má stahující a zklidňující účinky a ulevuje od bolesti.
Základní ingredience na výrobu této masti jsou: kořen kostivalu lékařského, sádlo a med. Vezměte kořen kostivalu lékařského a opláchněte ho v osolené vodě. Až okape, nakrájejte ho na tenké plátky. Do nádoby, kterou můžete ponořit do vodní lázně s horkou vodou, dejte sádlo a ve vodní lázni ho rozpusťte. Poté přimíchejte nakrájený kořen kostivalu, všechny kousky by měly být v sádle úplně ponořené. Směs nechte v lázni asi 20 minut, poté nádobu se směsí z lázně vyndejte, nechte vychladnout a vmíchejte med. Mast nechte přes noc odstát, druhý den mast ohřejte, ale už nepřivádějte k varu. Jakmile se mast rozpustí, přeceďte ji přes plátno. Mast v uzavíratelných kelímcích skladujte v temnu a chladu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.