Voňavé Vánoce začínají u formiček. Jak připravit vykrajovátka na další sezónu?

12. prosinec 2025

Také jste měli doma někde v koutku schované formičky na cukroví po babičce? Staré zdobné formičky a vykrajovátka nás v dětství fascinovaly – rybičky, šišky, motýlci, postavičky, hvězdy nebo srdíčka.

Možná jste v nich letos už pekli, proto se hodí připomenout, jak je očistit a připravit na příští sezónu.

Formičky můžete umýt horkou vodou a vyčistit je za pomocí kartáče. Odolné špíny i se rzí se zbavíte jednoduše. Vyrobte si pastu ze soli a citronu a formičky směsí potřete. Nechejte působit a pak dobře vydrhněte třeba za pomoci vyřazeného kartáčku na zuby. Funguje i to, když formičky povaříte v hrnci s vodou, do které přidáte několik lžic sody nebo kypřicí prášek.

Hodně pekařek formičky ale vůbec nemyje. Formičky i vykrajovátka pouze vytírají papírovými ubrousky, prý se z nich cukroví potom lépe vyklepává. Prevence zrezivění je to, že formičky vždy uskladníte dokonale proschlé. 

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.