Koupací vody v kraji jsou zatím čisté, jen Rosnička je zelená

16. červen 2017

Většina rybníků, přehrad a písníků v Pardubickém kraji je zatím čistá. Na zelenou vodu narazí plavci jen v Rosničce.

Rybníky, přehrady a písníky zatím nabízejí ideální podmínky ke koupání. Sinice a řasy ještě nezlobí, s jedinou výjimkou, a to je rybník Rosnička na Svitavsku. Na většině přírodních koupališť v kraji ale můžete směle do plavek. Kvalitu vody sledují hygienici.

Koupat se dá i na zmiňované Rosničce. Hygienici tam sice už zaznamenali zvýšený výskyt zelené řasy, rozsivek, obrněnek a dalších drobných organismů, ale zdravotní riziko není velké. Pravda je, že to není žádné překvapení, Rosnička má s vodou problémy pravidelně, skoro celé loňské prázdniny tam dokonce bylo koupání zakázané úplně.

Čtěte také

Horší výsledky měla ještě voda v rybníku Hluboký u Holic, tam začíná místy kvést. Jinak jsou ale všude podmínky velmi dobré. Platí to třeba o pastvinské přehradě, Seči, písnících Mělice a Březhrad nebo rybníku Dlouhý u Lanškrouna.

Kontrola je pravidelná

Vzorky odebírají hygienici jednou za tři týdny, ale tam, kde se dají problémy předpokládat, je interval kratší. Jednou za čtrnáct dní se tedy opakují kontroly na rybníku Rosnička a také na sečské přehradě. Hygienici sledují čistotu a průhlednost vody, laboratorní rozbory jsou zase zaměřené na výskyt bakterií, mikroorganismů a množství sinic.

autor: kop
Spustit audio