Kouř, syčení, dunění. Vonwillerova továrna v Žamberku v sobotu ožije

16. květen 2018

Textil se v bývalé Mosilaně v Žamberku dávno nevyrábí, přesto její prostory nezejí prázdnotou a několikrát do roka se z místa dokonce ozývá pořádný ruch. Jak nám ve vysílání prozradil předseda neziskové organizace Muzeum starých strojů a technologií Michal Bednář, tuto sobotu zaduní stroje znovu.

V Žambereckém muzeu starých strojů totiž bude den otevřených dveří. Na návštěvníky čeká prezentace téměř všech strojů a automobilů v provozu.

„Jezdit bude úzkokolejka, parní válce, v provozu budou lokomobily, které budou pohánět další stroje, mlátičku, velikou parní pilu, v provozu bude i strojírna,“ vyjmenovává Michal Bednář a dodává: „ Otevřené budou veškeré expozice automobilů a motocyklů. Před továrnou bude blafat množství stabilních motorů a specialitou budou funkční modely, takže kromě naší úzkokolejky, tam bude ještě jedna menší, která také bude vozit malé návštěvníky.“ Den otevřených dveří bude v sobotu 19. května od 10 hodin.

Sobotní filmová tečka

Stylovou tečkou za dnem otevřených dveří bude v 17:30 premiérové promítání biografu Etienne, na programu bude film Páni kluci. Další akce bude 2. června, ta se ponese v trochu jiném duchu: „Wine and Food festival v muzeu, kde si přijdou na své fanoušci dobrého jídla a pití.“

Muzeum starých strojů vzniklo původně v Brně: „Stroje se ale hromadily, a když už se nám to nikam nevešlo, tak jsme hledali místo, kam to všechno umístit. Shodou okolností v Žamberku prodávali zrušenou továrnu, která byla přesně tím místem, které jsme hledali.“

Muzeum starých strojů a technologií v Žamberku

Skupina nadšenců, kteří muzeum provozují, shání nové exponáty, kde se dá: „Teď jsme na podzim přivezli dva parní stroje z Anglie. Všechny stroje v naší restaurátorské dílně renovujeme do původního stavu,“ říká Michal Bednář. Záměrem je totiž mít exponáty funkční, pokud to jejich stav dovolí.

Největší lákadla

Jedním z nejzajímavějších exponátů, který by návštěvníci neměli přehlédnout, je replika Božkova parovozu, což je třetí nejstarší vůz na světě. „Mechanik pražské polytechniky Josef Božek zkonstruoval v roce 1815 „umělý vůz parní“, předváděl ho v Praze ve Stromovce a stroj bych schopný ujet asi 500 metrů,“říká Michal Bednář. V sobotu bude možné se tímto unikátem svézt.

Muzeum v Hlinsku má nový poklad. Sto let starý jukebox

Součástí orchestrionu jsou velký a malý buben, činel i triangl

Kdysi dělal radost štamgastům ve vesničce u Hlinska, pak na dlouhá léta zmizel do skladu. Restaurátoři dokončili opravu orchestrionu, který patří hlineckému Městskému muzeu. Skříň plná táhel, lanek, strun a ozubených koleček už zase vyhrává. A přesvědčit se může každý, kdo se do muzea vypraví.

A velkým lákadlem je také úzkokolejka, kterou muzejníci stále rozšiřují: „Budeme budovat nádraží před továrnou, kde bude možné nastoupit jízdu naší úzkokolejkou. Zatím krátkou jízdu, asi 500 metrů, ale do budoucna se nám ji snad povede prodloužit. Věřím, že na podzim se sejdeme u otevření tohoto nádraží.“

Pravidelnou otevírací dobu Muzeum starých strojů a technologií v Žamberku nemá. Jedinou možností k návštěvě jsou tedy dny otevřených dveří, nebo prohlídky po telefonické domluvě. Za návštěvu areál Vonwillerovy továrny ale rozhodně stojí.

Spustit audio