Kraj pomůže Králíkám a Brněnci s likvidací starých ekologických zátěží

19. září 2016

Na některých místech v Pardubickém kraji stále tikají časované ekologické bomby. Je to i případ bývalého areálu Tesly v Králíkách, země je tam zamořená rtutí a těžkými kovy a hrozí nebezpečí, že se jedovaté látky dostanou do řek a potoků. Situací se už začal zabývat Pardubický kraj.

Areál bývalé Tesly a společnosti Eltes a dalších průmyslových podniků dělá představitelům Králík vrásky na čele už dlouho. Jakmile tam stavbaři z nějakého důvodu kopnou do země, je třeba dávat pozor, aby se rtuť a těžké kovy nedostaly do okolí, případně do králického potoka, který ústí do řeky Orlice. Město tedy vítá, že situaci chce začít řešit kraj.

Jedna stará ekologická zátěž už z Králicka zmizela, byla to skládka nebezpečného odpadu v Dolní Lipce. V minulosti fungovala v místě historického protitankového opevnění pěchotního srubu K-S 17 a Tesla Holešovice tam ukládala kaly z galvanického pokovování a skleněný odpad zářivek.

Vyčištění Brněnce bude stát až stovky milionů

Problém se týká i Brněnce na Svitavsku, konkrétně areálu tzv. bývalé Schindlerovy továrny, pozdější textilky Vitka. Navíc se přesně neví, jak moc jsou tamní průmyslové areály zamořené a co všechno je v zemi. Kraj teď proto nechá vypracovat analýzy, které řeknou, co dál a jaký bude postup likvidace starých ekologických zátěží. V Brněnci bude analýza rizik stát asi 900 tisíc korun, v Králíkách 1,6 milionu korun a zaplatí ji Evropská unie.

Schindlerova továrna v Brněnci

Z areálu bývalé Schindlerovy továrny v Brněnci už část ekologické zátěže zmizela. Kraj získal vloni mimořádnou dotaci od státu a díky tomu se podařilo odstranit akutní hrozbu v podobě asi 30 tun odpadu. Většinou to byl materiál, který se povaloval na povrchu terénu včetně různých chemikálií, ropných látek a průmyslových solí.

Kraj začal situaci řešit, protože dosáhnout toho, aby majitel Vitky odpady odvezl sám, se nedařilo, firma je totiž v likvidaci. Teď zbývá zjistit, jak moc je zamořená zem pod povrchem. Celkové náklady na sanaci celého areálu textilky se pohybují v řádech desítek až stovek milionů korun.

autor: wol
Spustit audio