Kraj vytipoval 16 míst pro vysokorychlostní váhy kamionů. Zatím na ně chybí peníze

23. září 2019 06:55

Pardubický kraj určil místa, kde by v budoucnu mohly být vysokorychlostní váhy na kontrolu projíždějících kamionů. Podle údajů ministerstva dopravy z loňského roku totiž jela nadpoloviční většina kontrolovaných nákladních aut přetížená.

V současné době, když chtějí policisté nebo celníci kontrovat hmotnost vozidel, musí někde vážící zařízení rozložit, pak odchytávat vozidla v provozu a odklánět je z trasy. Kontrola vysokorychlostními váhami je efektivnější, funguje podobně jako radar na měření rychlosti.

Vážící zařízení je umístěné ve vozovce, místo snímá kamera a kamion ani nemusí zastavit. Jen místem projde, zařízení ho zváží, kamera zaznamená registrační značku, a pokud bylo vozidlo přetížené, systém rovnou předá informaci kdo je provozovatel vozidla a kam poslat pokutu. Míst může být víc a systém funguje poměrně samostatně.

Kam s váhami?

Vytipovaných je celkem 16 míst a z toho dvě třetiny jsou na silnicích první třídy. Mohly by být na silnici mezi Lhotou a Přeloučí, v Pardubicích na I/36, na I/11 v Žamberku nebo na I/35 pod hřebečským tunelem.

Jsou mezi nimi i silnice nižších tříd třeba v Ronově nad Doubravou, v Sebranicích nebo na budoucím obchvatu Kojic. Vhodné úseky prý nebylo úplně jednoduché vybrat, protože vozovka musí být naprosto rovná bez jakéhokoliv sklonu.

„Chceme, aby to bylo co nejdřív. Myslím, že je už po dvanácté hodině. Až se ty váhy udělají, získáme přehled o pohybu kamionů a můžeme je dokonce regulovat,“ řekl krajský radní pro dopravu Michal Kortyš (ODS). Hlavním problémem jsou peníze. Zatím tedy není jasné, kdy by mohly být první váhy v provozu.

Podobný systém už funguje například na Vysočině, kde jsou výsledky poměrně dobré. Přetížených kamionů je tolik, že se ta investice do vah pravděpodobně rychle vrátí a řidiči si budou dávat větší pozor na to, jestli nemají naloženo víc, než mohou.

autor: Josef Ženatý

Související