Králíky 70 let poté: Němci opět v sevření spojenců

18. srpen 2015

Den sil podpory AČR, Cihelna 2015, se přiblížil. Všechno to vypukne už v pátek a pozvat do Králík nás přišel pan Marek Bartoš z Vojenského muzea Králíky.

Historie akce Cihelna sahá hodně daleko: „Je to už 18. ročník…začínalo to v 90. letech na Dělostřelecké tvrzi Bouda, ale v úplně jiných podmínkách. Byla to úplná miniakce oproti tomu, co je v dnešní době. Dnes jde o třetí největší akci tohoto druhu v České republice,“ říká Marek Bartoš z Vojenského muzea Králíky.

Každý rok můžou návštěvníci vidět rekonstrukci některé z bitev. Letošní rok k 70. výroční konce druhé světové války máme téma Boj o moravskou bránu, což je vlastně pětačtyřicátý rok, přelom té fronty, kdy se přesouvá ze Slovenska na Moravu a boj o Lanžhot, kde probíhaly velké bitvy a Němci se tam zabarikádovali a byla tam rozstřílena spousta chalup.“

Letos se rekonstrukce bitvy účastní okolo tří stovek lidí v dobových uniformách. Samotný děj se pak odehrává podle scénáře: „My jsme asi jediná akce v republice, která má velkou generálku, a opravdu to máme i režijně řízené vysílačkama,“ říká Marek Bartoš a slibuje, že kromě pozemní techniky se letos můžou návštěvníci těšit i na letadla.

Cihelna 2009

Program akce Cihelna 2015 začíná už v pátek ráno spanilou jízdou vojenské historické techniky. Odpoledne je veřejně přístupná generálka, pak pokračuje kulturní program v Králíkách na náměstí.

Hlavní program čeká na návštěvníky v sobotu

Připravena je nejen zmiňovaná historická rekonstrukce, ale také spousta doprovodných akcí, otevřena jsou muzea československého opevnění v Králické pevnostní oblasti.

Zájemci o historii můžou do Králík přijet vlakem přímo na zastávku Králíky, která je 20 minut pěšky od místa dění. Ten, kdo přijede autem, má možnost zaparkovat na jednom ze tří parkovišť, zajištěna je také kyvadlová doprava z Králík na tvrz Bouda.

autor: HRU
Spustit audio