Křen jako český Ženšen. Téměř zapomenutá léčivá bylina našich babiček s až afrodisiakálními účinky

5. listopad 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:42 O sladkém životním stylu s porotkyní soutěže Peče celá země Michaelou Landovou
  • 04:53 Radka Svatošová a bylinky pro zdraví
  • 08:02 Módní trendy a svatební prstýnky
  • 12:24 Jak důležité je najít si svůj osobní styl?
  • 16:38 Kosmetický rádce a závěr seriálu o líčení
  • 20:30 Připomínka narozenin šarmantní zpěvačky Ivetty Simonové

Bylinkářka Radka Svatošová razí teorii, že člověk by si měl dělat radost a měli bychom se vracet k bylinám a rostlinám našich babiček.

Patří k nim například i růže stolistá a křen, které nám Radka Svatošová přinesla ukázat přímo do studia.
Myslím si, že křen je hodně zapomenutá babičkovská nejen bylina, ale zároveň i zelenina. Dá se používat zevně i vnitřně. Například mladé křenové kvítky a lístky na jaře můžeme konzumovat pokrájené, květy používám i jako dekoraci pokrmů. Protože mají lehce pikantní, křenovou chuť. A nejsou tak ostré jako kořen.

Čtěte také

Z kořene si můžeme udělat domácí krenex, to je velká pochoutka. Můžeme ho přidávat do zeleninových salátů. Nejhorší je samozřejmě strouhání křene, tam se přiznám, že to ručně nedělám, používám kuchyňský robot a jsem za to vděčná.

Kromě toho je křen také léčivka, která naše tělo tonizuje. Má dokonce i afrodisiakální účinky, protože říkám, že je to až takový náš elixír, Ženšen. Je výborná na pročištění dýchacích cest při zahlenění, na pročištění zažívání. Má až antibiotické působení.

A chuť samozřejmě také stojí za to. Když si dáme křen k nějakému tučnému jídlu, tak nám pomůže potravu lépe strávit. Ne nadarmo se dává k uzenému nebo bůčku.

Nápoj z růže stolisté

Tolik zázračný křen. A co růže stolistá?
To je taková královna. Je to opravdu keř doslova z babičkovských zahrádek. Pozná se podle toho, že kvete pouze dva týdny v červnu a potom už ne. Zatímco nově vyšlechtěné růže kvetou zpravidla až do podzimu.

Čtěte také

Tyto stolístky naše babičky pěstovaly, ale potom bohužel vymizely ze zahrádek. Někde se dochovaly a to je moc dobře. Protože to je jedna z našich nejlepších léčivek. Její květ je nádherný, já ho používám jako lék, ale také jako potravinu.

Léčivost růže stolisté je nesmírně široká. Má i antivirové účinky, působí na zažívání, je to také výborné kloktadlo. A je to dokonce i takový harmonizátor naší psychiky. Zejména vůně růže je velmi prospěšná a má silné antidepresivní působení.

O těch účincích bych mohla povídat doopravdy dlouho, je jich hodně. Takže doporučuji, abychom se ke starým babičkovským růžím stolistým opět vracíme, ať se na našich zahrádkách znovu objevují.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.