Kriminalita v Pardubickém kraji. Kde bylo loni nejbezpečněji?

20. únor 2019

Policie České republiky zveřejnila statistiky o tom, kolik bylo v loňském roce u nás v regionu trestných činů, kolik se jich podařilo objasnit a jaké při nich byly způsobené škody.

Celkem na území celého Pardubického kraje bylo skoro 5560 trestných činů. Oproti roku 2017 je to mírný pokles o zhruba 250 skutků. Při rozdělení na okresy se nejvíc trestných činů stalo na Pardubicku, kde jich policisté evidují 2330, to je přesně 40 procent všech případů, které se staly na celém území kraje.

Následují pak okresy Ústí nad Orlicí a Svitavy, kde byl ten počet spáchaných zločinů přibližně stejný, přes 1100 a nejlépe z tohoto srovnání vyšlo Chrudimsko. Je to jediný ze čtyř okresů, kde se dostal počet trestných činů pod tisíc, celkem to bylo 975 skutků.

Nejjasněji na Svitavsku

Policie má při objasňování trestných činů poměrně velkou úspěšnost. Celokrajově je objasněnost lehce přes 66 procent i ta se meziročně zlepšila.

Pardubice jsou město cyklistů. A zlodějů kol

Jízdní kolo

Pardubice jsou k jízdě na kole jako stvořené, všude rovina a všude je to kousek. Má to ale jeden háček. Zloděje totiž kola velmi lákají, a to zejména o prázdninách.

Nejhůře je na tom Pardubicko, zde se podařilo objasnit necelých 55 procent. To souvisí s tím, že počet zločinů je tady dvojnásobný oproti ostatním částem kraje. Lépe je na tom Chrudimsko a Orlickoústecko, kde se policistům podařilo objasnit kolem 71 procent případů a vůbec nejlépe z tohoto srovnání vychází Svitavsko. Tam se totiž loni podařilo policistům úspěšně vyšetřit víc než 81 procent trestných činů.

Z policejní zprávy se dá také vyčíst, kolik bylo za trestné činy stíhaných dětí, mladistvých nebo žen. Počet stíhaných osob bylo loni přibližně 3070 a z toho žen bylo lehce pod pět set. Nějakou kriminalitu mají na svědomí i děti a mladiství, těch ale bylo jen asi pět procent z celkového počtu. Nejčastěji se děti a mladiství dopouštěli úmyslného ublížení na zdraví, vydírání, krádeží vloupáním, prostých krádeží nebo třeba sprejerství.

Obecně se ale dá říct, že Pardubický kraj patří k těm bezpečnějším.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související