Krůtí roláda s pórkem

Robustní zelenina s bílým koncem stonku, tedy pórek, účinně působí na mnohé tělesné neduhy. Mnohem častěji by se měla objevovat například ve výživě lidí trpících dnou či revmatickým onemocněním. Fosfor v něm obsažený zase výrazně povzbuzuje činnost mozku a žádná jiná zelenina nepůsobí tak účinně proti změnám cév způsobených věkem.

V jednom stonku pórku průměrné velikosti se také skrývá osmina dávky draslíku a celá třetina kyseliny listové doporučovaných pro denní příjem u dospělého člověka.

V zelené části má pórek až dvojnásobek vitamínů než v bílém dílu stonku. To je důvod, proč by se měly konzumovat rovněž jeho listy.

Protože vám nějaký ten pórek určitě vyrostl také na vaší zahrádce, připravili jsme pro vás zajímavý recept.

Co budete potřebovat:
1 kg krůtího masa na roládu
půl listru masového vývaru na podlití
1 vejce
30 dkg sýra na strouhání
sůl
1 pórek
1 svazek petrželky
mletý černý pepř
olej na smažení

A při přípravě postupujte takto:
Nejdříve si připravíme náplň, kterou budeme plnit krůtí maso.
Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle. Pórek důkladně omyjeme, odřízneme horní část a zbytek nakrájíme na kolečka. Petrželku opláchneme, osušíme a nasekáme najemno. Žloutek oddělíme od bílku (žloutek nebudeme potřebovat) a do bílku přidáme sýr, pórek, petrželku, osolíme, opepříme a důkladně promícháme.

Roláda

Krůtí maso , omyjeme, osušíme a potřeme polovinou připravené směsi (druhou polovinu odložíme, budeme ji ještě potřebovat). Poté maso svineme do rolády a převážeme kuchyňskou nití.

Masovou roládu opečeme ze všech stran v rozehřátém oleji na pánvi.

Opečenou roládu vložíme do zapékací mísy, přidáme výpek z masa a podlijeme polovinou masového vývaru. Krůtí roládu pečeme v předehřáté troubě zhruba 90 minut, podle potřeby během pečení podlijeme vývarem.

Zhruba 15 minut před koncem pečení roládu potřeme zbylou polovinou sýrové směsi a pečeme dozlatova. Hotovou roládu krájíme na plátky a podáváme s dušenou rýží.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.