Kudy do Země Keltů? Začněte v Nasavrkách

Víte, že v našem kraji máme jedno z nejzachovalejších opevněných hradišť, které obývali Keltové? Vydejte se po Keltské stezce a vstupte přímo do jejich světa.

Díky keltskému oppidu v Českých Lhoticích můžeme nahlédnout do doby před více než dvěma tisíci lety. Nejen zásluhou archeologů, ale také party nadšenců z nasavrckého spolku Boii. Ta bohatou minulost propojila s dnešním světem. Díky výjimečné archeologické lokalitě vznikl v Nasavrkách Keltský archeoskanzen a jedinečná naučná stezka. O Keltech se na ní dozvíte všechno. 

Druidové i pohřební rituály

Na zámku v Nasavrkách najdete rozlehlou a poutavou expozici věnovanou životu Keltů. Dozvíte se o jejich náboženství, způsobu odívání, šperkařství, bydlení i řemeslných dovednostech. Sami si můžete vyzkoušet mletí na kamenném mlýnku a uvidíte i originální dva tisíce let staré žernovy. V potemnělé místnosti nahlédnete do keltských hrobů a dozvíte se, jakým způsobem naši předkové pohřbívali své mrtvé.     

V expozici Po stopách Keltů si určitě nezapomeňte podrobně prohlédnout obrovský model oppida v Českých Lhoticích. Zjistíte nejen to, jak bylo uvnitř uspořádané, ale také jeho polohu vůči okolní krajině. Z ptačí perspektivy dobře uvidíte, jak Keltové svoje sídliště opevnili a jak fungoval systém obranných valů. O tom se ale můžete na vlastní oči přesvědčit v Keltském archeoparku v Nasavrkách.

Obydlí kováře a vstupní brána do Keltského archeoskanzenu v Nasavrkách

V keltském skanzenu si prohlédnete věrnou rekonstrukci keltské brány, opevnění a řady obydlí. „My lidem doporučujeme, aby si před návštěvou archeologické lokality v Českých Lhoticích náš archeoskanzen v Nasavrkách prošli, absolvovali odborný výklad, včetně živých ukázek,“ vysvětluje průvodce Marek Hroch. „Protože když potom návštěvníci zamíří přímo na archeologickou lokalitu v Českých Lhoticích, pochopí lépe všechny souvislosti, uvidí lépe tvar opevnění, pochopí, jak hradiště mohlo asi vypadat a fungovat.“   

Deset kilometrů zážitků

Keltská stezka začíná v Nasavrkách před zámkem. Po modré turistické znače se dostanete k přírodní památce Kaštanka a stezka dál prochází jednou z nejstarších táborových osad v Česku, a to Peklem v údolí řeky Chrudimky. Před stoupáním do osady Hradiště, pokud nebude sucho, uvidíte nejvyšší vodopád Železných hor. V Hradišti, místní části Českých Lhotic, si pak můžete prohlédnout pozůstatky keltského oppida.

Město nebo vesnice?

Hradiště u Českých Lhotic je největší a také nejzachovalejší keltské oppidum ve východních Čechách. V minulosti sehrálo důležitou roli. Pravděpodobně totiž tvořilo spojnici mezi oppidem Závist u Prahy a Starým Hradiskem na Moravě, panoval tu tak čilý obchodní ruch. Svědčí o tom i nálezy luxusnějších předmětů, které používali ti urozenější.  

„Keltské oppidum fungovalo mezi lety 150 př.n.l. až přibližně do roku 50 n.l. a bylo poměrně rozhlehlé,“ vysvětluje průvodce archeoskanzenu Marek Hroch. „Hradiště má rozlohu 23 ha a mohly tu žít i tisíce Keltů. K oppidu ještě patřil příhrádek, asi o rozloze 8 ha. Ten už nebyl součástí opevněného systému, sloužil jako farmářská usedlost.“

Valy opevnění jsou dodnes v lese dobře patrné, na snímku vrchol prostředního ze tří valů keltského opevnění

„Už v 19. století na Hradišti zemědělci objevili řadu keltských artefaktů, keramiku a rotační mlýnky,“ uvádí člen spolku Boii Jan Klouda. „Rozsáhlejší archeologický výzkum tu ale probíhal až v 70. a 80. letech 20. století. Už dříve byly odhaleny pozůstatky klešťovité brány, hlavního vstupu do hradiště. Dnes v jejích místech probíhá silnice, ale už při pohledu doprava a doleva uvidíte, jak na bránu navazuje opevnění.“

Tajemná brána vás zavede o 2000 let zpátky. Vítejte ve světě Keltů

Průchod branou Keltského archeoskanzenu Nasavrky

Jak kdysi mohla vypadat keltská osada nebo dokonce město? V Keltském archeoparku v Nasavrkách si o tom můžete udělat představu.

Projděte se cestou keltských bojovníků

I po dvou tisících letech v lese na Hradišti zůstal dobře patrný systém opevnění hradiště. Tvoří ho trojitá linie valů. O způsobu, jak se stavěly a fungovaly, se dozvíte díky informačním tabulím. Po oppidu Vás provede naučný okruh, který má šest zastavení.

Dodnes je v terénu dobře vidět i místo, kde stála akropole, která kdysi byla obehnána ještě dřevěnou palisádou. Nad přehradou Křižanovice najdete kamenný kruh s menhirem. Z Hradiště se Keltská stezka vrací zpět do Nasavrk, cestou se můžete zastavit na rozhledně Boiika, která je celoročně přístupná.  

autor: BRA
Spustit audio