Kunětická hora obléká nový kabát a zve návštěvníky

29. květen 2020

Už 9. června se po zimní přestávce otevře veřejnosti hrad Kunětická hora. Za jeho zdmi panoval celou zimu i během koronavirové krize čilý ruch. „My jsme chtěli otevřít sezonu už s novým návštěvním centrem, tam se práce trochu zpozdily,“ vysvětluje opožděný začátek sezóny kastelán Miloš Jiroušek.

„Už celý loňský rok probíhaly opravy západního křídla hradu. Rozhodli jsme se, že to zkusíme udělat za provozu, že z toho uděláme zajímavost. Lidé budou chodit na prohlídky paláce a při tom budou moci sledovat, jak probíhá oprava druhé části hradu,“ říká Miloš Jiroušek. 

Jurkovičův rukopis

Na návštěvníky čeká za šestou branou spousta novinek: „Především to bude objekt dřevostavby s patrovou verandou. Je to věc, která vychází z projektu Dušana Jurkoviče. Když si představíte jeho dřevěné, barevné a vyřezávané věci, tak tohle se projeví na nádvoří hradu.“ Další práce se týkají navazující šesté brány a celého západního traktu, kde se bude pokračovat přes léto. Přes zimu se bude pracovat na interiérech a expozicích. A v dubnu 2021 by měla být celá rekonstrukce představena veřejnosti.

Vestavba v západním křídle Kunětické hory je řešená jako vložená konstrukce nezávislá na historickém obvodovém zdivu

Zajímavostí bude propojení historické a moderní architektury. Dušan Jurkovič razil filozofii, že investice do starých věcí a do památek jsou oprávněné pouze tehdy, pokud mají novodobé a plnohodnotné využití, tedy i se standardy dané doby. „My z této filozofie vycházíme. Takže do starého, zachovalého prostoru a hmoty středověkého hradu vkládáme z části novodobé konstrukce,“ popisuje Miloš Jiroušek. Příkladem je například západní křídlo, kde se z původní stavby zachovalo pouze obvodové zdivo. Do něj se vložila ocelovo-betonová konstrukce. Ta se ale ani nedotýká historických konstrukcí a je plnohodnotně využitelná pro dnešní dobu.

Nekončící práce

Na podzim začne na Kunětické hoře další část oprav, která už se bude týkat hradního paláce, tedy dnešní hlavní prohlídkové trasy. Tam dojde k několika zásadním změnám. „Tou nejpatrnější bude dřevěná konstrukce vložená do severního křídla, kde dnes bydlí drak. To je křídlo, které je zničené od třicetileté války. Nikdy nebylo přístupné, pouze se do něj dalo nahlédnout. Konstrukce vytvoří podlaží na úrovni prvního patra. Lidé si prostor prohlédnou, jsou tam zbytky obrovského krbu, protože tam byl královský sál. Prostor bude moci sloužit i pro koncerty a divadla,“ říká Miloš Jiroušek. V plánu je také odkrytí původních omítek nebo úpravy v expozicích.  Tyto práce by měly být hotové v roce 2023.

Restaurace se na Kuňku nevrátí

Splnit hygienické požadavky dnešní doby je v prostorách hradu podle Jirouška téměř nemožné. I tak se ale návštěvníci nepřijdou zkrátka.

Nádvoří hradu Kunětická hora s výletní restaurací ve 30. letech 20. století

„V západním křídle vzniknou mimořádné prostory pro prohlídku, neboť v tom západním křídle je nad věží podkroví s vyhlídkovým ochozem. Na to navazuje ochoz nad západní část, nad lom a parkoviště, který je skutečně unikátní a ten bude přístupný pro veřejnost po opravdu dlouhé době,“ slibuje Miloš Jiroušek.

„Chtěli bychom se vrátit k opevnění, kterým je Kunětická hora opravdu významná nejenom mezi českými hrady. Navíc ta práce, když na jednom konci končí, tak na druhém zase může začít,“ říká Jiroušek a slibuje, že s výjimkou festivalu České hrady proběhnou přes pokračující opravy i všechny akce jako Karel na hradě, Hradozámecká noc, koncerty a další

Spustit audio

Související