Kuřecí stehno za žádných okolností neberte nikdy do ruky, radí mistr etikety Ladislav Špaček

Kuře jíme stejně jako ostatní masitá jídla. Každé sousto porcujeme vidličkou a nožem a vkládáme po malých kouscích do úst. Ovšem dáme-li si kuře s kostí, vytváříme si problém. Budeme si muset dát s masem na talíři větší práci. A výhradně k tomu můžeme používat jenom příbor.

Někdo se domnívá, že můžeme kost uchopit do ruky a začít ji ohlodávat. Ani nápad. To je zvyk, který sahá až ke královně Viktorii z poloviny 19. století, kdy královna otrávená tím, jak musí opracovávat kost, uchopila ji do ruky a začala ji okusovat. Celý dvůr musel pochopitelně udělat totéž, protože podle královského protokolu, co dělá panovník, musí dělat všichni jeho poddaní.

My to ale dělat nebudeme. Jsou pro to hned čtyři dobré důvody:

  1. Dáváme najevo, že neumíme dostatečně obratně manipulovat příborem tak, abychom kost hezký opracovali.
  2. I dva proužky masa, které na kosti zůstanou, nestojí za to, abychom našim spolustolovníkům připravili nechutné divadlo.
  3. Po jídle bychom se museli jít osprchovat, protože podle toho budeme vypadat.
  4. Nevypadáme přitom dobře. Zkuste si sníst kuřecí stehno před zrcadlem a tyto nápady vás přejdou.

A pokud vídáme v restauracích stehýnko hezky zabalené do alobalu nebo papírového košíčku, nesmíme podlehnout pokušení. I takto servírované kuře jíme zásadně příborem. Do rukou kuře nepatří.

Ladislav Špaček

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.