Brčka jsou užitečná v každém nápoji. Ta papírová jsou k ničemu, u kovových pozor na akustiku

14. červenec 2024

Brčka jsou velmi užitečná v každém nápoji, protože nepotřísníme okraje sklenice, nezanecháme na ní stopy rtů a dámy si nepoškodí rtěnku. „Brčko je elegantní forma, jak konzumovat různé koktejly nebo nápoje,“ říká znalec etikety Ladislav Špaček.

Brčka máme několikerého druhu:

  • Plastová brčka – jsou ideální, vydrží i dlouhou konzumaci
  • Papírová brčka – jsou k ničemu, protože se zhruba v polovině koktejlu začínají rozpouštět
  • Kovová brčka
  • Skleněná brčka

V případě skleněných nebo kovových brček se bráníme jakýmkoliv akustickým efektům. Brčkem nemícháme tak, abychom ostatního upozorňovali, jak si právě dáváme mojito. Ani nezavadíme o okraj sklenice. Dáváme si pozor, abychom konzumovali tiše, elegantně.

Brčka se dají vyrábět z těstovin, kovu nebo skla

Poslední srknutí je přípustné jen v soukromí

A když se blížíme ke dnu sklenice, hrozí nebezpečí, že bychom natáhli poslední zbytek nápoje brčkem. Pak by se ozvalo hlasité srknutí, což je naprosto nespolečenské. To si musíme nechat pouze do svého soukromí. Ve společnosti nemůžeme srkat nic kromě ústřic.

Proto v takovém případě brčko vyjmeme a poslední centimetr nápoje klidně vypijeme. Dámy, aby neriskovaly porušení make-upu, si možná poslední centimetr nápoje raději odřeknou.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio