Kvůli soudu o umělou ledvinu vznikají ve Vysokém Mýtě dialýzy dvě

13. říjen 2017

Ve Vysokém Mýtě začne fungovat dialyzační středisko. Lidé tak už nebudou muset za umělou ledvinou například do Pardubic nebo Ústí nad Orlicí. O jejím zřízení vysokomýtská radnice jednala několik let a výběrové řízení na provozovatele dokonce skončilo u soudu.

Teď to ale vypadá, že pacienti budou mít ve Vysokém Mýtě ještě větší komfort, než možná sami čekali. Dialýzy totiž budou ve městě hned dvě.

Dvě dialýzy v jednom městě

První dialýzu v prostorách Vysokomýtské nemocnice připravuje společnost Fressenius, která to komplikované výběrové řízení nakonec vyhrála. Naopak společnost B. Braun, která tehdy v tendru neuspěla a soudí se, tak připravuje na vlastní náklady druhé středisko, které ve městě bude.

Potvrdil to mluvčí firmy Tomáš Carba: “Náš zájem vybudovat ve Vysokém Mýtě dialýzu nadále trvá a podnikáme kroky, které s tímto zájmem přímo korespondují. Zároveň se ale domníváme, že ve Vysokém Mýtě je prostor pouze pro jednu dialýzu.“

Společnost B. Braun provozuje dialýzu například i v Ústí nad Orlicí, ale také v Praze, Plzni, nebo střediska na Slovensku. Ve Vysokém Mýtě firma koupila prostory po bývalé prodejně COOP v ulici U Staré zastávky na Litomyšlském předměstí.

I když se B. Braun pustila do budování dialýzy na vlastní náklady, soudní spory s radnicí vede dál. Firma po městu požaduje 20 milionů jako kompenzaci za ušlý zisk a zároveň tvrdí, že nájemní smlouvy na prostory dialýzy ve vysokomýtské nemocnici jsou neplatné. Právě tam, v budově na Hradecké ulici, teď středisko připravuje městem vybraná firma Fressenius.

Dialýza v nemocnici by měla být v provozu do konce roku. Alespoň takový je podle radnice harmonogram. Kdy by měla zahájit provoz konkurenční umělá ledvina, nechtěl Tomáš Carba z firmy B. Braun říct: „Můžeme pouze potvrdit, že realizujeme kroky, které korespondují s naším trvalým zájmem vybudovat ve Vysokém Mýtě dialýzu. Specifikovat tyto kroky nebudeme a nemůžeme ani předjímat, jak se situace v budoucnosti vyvine.“

Podle informací vysokomýtské radnice firma B. Braun teprve požádala městský stavební úřad o povolení, přestavět bývalé potraviny na zdravotnické zařízení. Dá se tedy předpokládat, že v nemocnici bude umělá ledvina v provozu dřív.

Tím ale příběh nejspíš nekončí, všechno může změnit rozhodnutí soudu.

autor: zen
Spustit audio