Lačnov se bouří: Chceme chodník u nebezpečné silnice!

25. březen 2015

Lidé z Lačnova, což je část Svitav, zatím marně čekají na bezpečný chodník. Sliby komunálních politiků jsou totiž stále jen na papíře, místní ale čekat nechtějí. Zatím totiž musí chodit po frekventované silnici a jsou už tak rozzlobení, že přišli se svým požadavkem a s transparenty i na jednání zastupitelstva.

Lačnov je okrajovou částí Svitav a místní mají pocit, že město na ně zapomíná. Chodník v západní části zástavby jim totiž slibuje už pár let.

Vojtěch Fadrný v Lačnově bydlí a říká, že jde hlavně o bezpečnost chodců: „Ta situace v Lačnově je opravdu neudržitelná, hlavně tedy na konci Lačnova, kde bydlím já. Tam, když půjdete s malým dítětem nebo s kočárkem a vás bude míjet kamion, máte co dělat, že neskončíte v příkopě. Pro mě je naprosto děsivá informace, že v případě, kdyby mě tam to auto srazilo, za to můžu já a ne řidič.“

Lačnov je místní část Svitav, která přiléhá k silnici I/43. Přibližně polovina obce chodník má, v severní části ale zcela chybí.

Většina zastupitelů měla postavení bezpečných chodníků ve městě ve svých volebních programech. Jednou z těch stran byla také ODS, která má na radnici místostarostu Pavla Čížka.

„Nespecifikujeme zcela jednoznačně jaký chodník a v jakém území. Je potřeba se zabývat všemi chodníky. O tomto chodníku se hovoří už několik let. My jsme zde připravili studii, která řeší technické záležitosti uvažovaného chodníku. Mohu říci a takto jsme to prezentovali v obecné rovině, i když to možná někdo nechtěl takto slyšet, že zpracujeme projektovou dokumentaci letos do fáze stavebního povolení. Vyřídíme všechny povolovací akty a pro příští rok budeme žádat o případnou dotaci,“ říká Čížek.

2 kilometry za 17 milionů

Budoucí chodník v Lačnově nebude podle Čížka levný: „Jeho délka je 2,2 kilometru a v současné době odhadované náklady jsou kolem 17 milionů korun. Naší snahou bude získat na tento chodník dotaci.“

Lidem v Lačnově musí slib radnice zatím stačit. Nezbývá jim než věřit, že v roce 2016 u jejich domů chodník město postaví.

„V tuto chvíli je to samozřejmě dobře, ale hodně bude záležet na tom, co se skutečně bude příští rok dít. Může se stát, že se stavět nezačne, pak by to byl obrovský problém. Já z toho mám opravdu pocit, že tady se pouze slibuje, ale nekoná. Jsem přesvědčen, že kdyby starosta Svitav bydlel v Lačnově, tak ten chodník už tam dávno máme,“ říká Vojtěch Fadrný z Lačnova.

autor: PAV
Spustit audio