Lalokonosci, obaleči, smutnice. Jak je vystrnadit ze zahrádky?

30. květen 2019

Červen je plodný měsíc, ve kterém se množí i různí zahradní škůdci. A ty zahradník František Hlubocký nevidí rád. Například lalokonosec. Tento tmavý brouk se v Česku usadil už před čtyřiceti lety. A zřejmě se mu u nás líbí. Kromě rododendronů mu teď zachutnaly i bobkovišně a další rostliny.

Lalokonosec škodí dvěma způsoby. Nemá rád světlo, proto žije celý den v zemi. V noci vylézá a pochutnává si na listech keřů. Listy pak vypadají jako okousaný krajíc chleba. Navíc lalokonosec nechává v zemi vajíčka, ze kterých se líhnou larvy. Ty zase požírají kořeny.

Proto se lalokonosec musí likvidovat ze všech stran. Dříve se používal granulát, který zahrádkáři nasypali do zeminy ke keřům. Ten se pak v zemi rozpouštěl a ničil larvy. Tento granulát už se ale nesmí používat. „Doporučuji naředit hmyzohubný přípravek, který se používá na mandelinky nebo na housenky. Postříkat s ním listy, a taky pořádně prolít zeminu, aby se přípravek prosákl až k larvám.  A pozor, než akci začnete, měla by být zemina vlhká,“ radí František Hlubocký. Tento postup je nutné dvakrát až třikrát zopakovat zhruba po třech týdnech.

Obaleč na jabloních

Někteří zahrádkáři zaznamenávají nepříjemnou věc. Jabloně odkvetly a teď jim zasychají konečky. Jak květy, tak listy. Za to může škůdce zvaný obaleč. Shluky květů jsou k sobě slepené, je nutné zasáhnout proti obaleči postřikem. Nikdy se nestříká do květů, ale vždy až po odkvětu. Přípravky proti obaleči seženete v každé specializované prodejně.

Domácí škůdci smutnice

Smutnice jsou drobné, černé mušky. Objevují se v domácnostech, kde hospodaří většinou pečlivé ženy, které květiny přelévají. Vývoj smutnice probíhá v zemi, kde tento hmyz naklade vajíčka. Larvy těchto vajíček požírají hnijící humus, který je způsoben právě přílišnou zálivkou.

Odpomoc je snadná. Nezalévejte květiny, pokud jsou ještě vlhké. Okrasné obaly nejsou podle zahradníka Františka Hlubockého příliš vhodné. Nevidíte, jestli voda už vyschla nebo je pod rostlinou ještě vlhko. V případě napadení květin smutnicemi nechte zeminu oschnout a pak použijte jakýkoliv hmyzohubný prostředek. Namíchejte ho stejně, jako byste chtěli stříkat například mšice. Přípravek ale nestříkejte na listy. Zalijte s ním zeminu. Po třech týdnech tuto kůru zopakujte.

Spustit audio

Související