Muchovník a tamaryšek – adepti na keře budoucnosti

14. květen 2019

Růžové květy tamaryšku připomínají chomáče sladké růžové vaty. Kvete právě v těchto dnech a velmi dobře snáší slunce a teplo. Proto je to podle zahradníka Františka Hlubockého keř budoucnosti. Ale pozor, je to poměrně velký keř, takže na malou zahrádku se nehodí. Ale dá se krátit.

Také muchovník patří do skupiny nenáročných a suchomilných keřů, který pochází z Ameriky. Říká se mu indiánská borůvka.

Může to být keř nebo polokeř, záleží, jak daleko ho tzv. pustíte. Dorůstá do výšky tří metrů, ale dá se snižovat. Na jaře krásně bíle kvete, v létě má plody podobné borůvkám a v zimě dekorativní žluté listy.  

Detail kvetoucího muchovníku

Vyžaduje slunce až polostín. První dva roky je potřeba ho jednou za deset dnů pořádně zalít, ale v dalších letech už se o něj nemusíte starat, za vodou si dojde sám. Vyhovuje mu kamenitopísčitá půda.

Návrat k babičkovským letničkám

Lichořeřišnice je nejen krásná, ale i zdravá. K této květině se vrací bylinkáři. Je totiž léčivá a má příjemnou křenovou chuť. Barvy květů jsou veselé, mají žlutou a oranžovou barvu, a jsou jedlé.  Existují jak popínavé, tak keříčkové lichořeřišnice.

Stačí zaset několik semínek třeba na volné místo po odkvetlých tulipánech a narciskách. Semínka zasejete rovnou do země, pokud už je teplá. Nebo si je můžete předpěstovat v květináči. Semínka v klasických zahradnictvích určitě seženete. A na podzim už si je posbíráte z vlastního záhonu.

Černooká Zuzana je letnička, která se vrací do módy. Je to drobná popínavka, která se ovíjí podobně jako svlačec. Krásně kvete celé léto, má květy od žluté do tmavě hnědé barvy, vyžaduje slunce až polostín. Pokud je vyloženě na velkém výsluní, mohou ji napadnout škůdci - svilušky.

Nešťastná móda anglických trávníků

Aby se vám povedlo vytvořit hustý kobercový trávník, musíte ho skutečně velmi vydatně zalévat. Takový trávník potřebuje dostat konev vody na metr čtvereční, což je v současnosti velký problém.

„Zkuste pro změnu na nějakém slunném místě vaší zahrady vytvořit bylinkovo-motýlí zahrádku,“ radí zahradník František Hlubocký. Máta, tymián, mateřídouška, majoránka – tyto bylinky sucho přímo vyžadují. Můžete je pak použít do čajů nebo jako úžasné koření v kuchyni. Co nesníte, nasušíte na zimu. Je potom velký rozdíl ochutnat sušenou majoránku z vlastní zahrady nebo z obchodu.

Spustit audio

Související