Lanškroun postaví u Dlouhého rybníka biotopové koupaliště za 80 milionů korun

14. červen 2024 10:29

Lanškroun na Orlickoústecku plánuje na podzim zahájit stavbu biotopového koupaliště. Připravuje výběrové řízení. Náklady by mohly být díky klesajícím cenám stavebním prací okolo 80 milionů korun, město dřív počítalo s vyšší částkou.

„Čekáme na prováděcí dokumentaci. Začne se tam s protipovodňovou hrází a následně výstavbou koupaliště pro plavce i neplavce a potůčku pro nejmenší. Jsme před výběrem dodavatele stavby,“ řekl místostarosta Miloš Smola (3PK).

Bazén, brouzdaliště, potůček

Stavební práce potrvají přibližně do jara 2026. Nejdřív firma postaví hráz, která oddělí budoucí koupaliště od Dlouhého rybníku, který se pro biotop nehodí. Pak bude následovat budování bazénu pro plavce s částí pro neplavce, k tomu bude náležet brouzdaliště a samostatný dětský potůček s herními prvky.

Čtěte také

„Stavbu bychom rádi dokončili do roku a půl, aby pak mohla nastat plná sezona,“ řekl Smola. Celková koupací plocha by měla být skoro 2600 metrů čtverečních. V biotopu se nepoužívá chemie na čištění vody, ale vodní rostliny.

Město počítá s tím, že investici zaplatí z rozpočtu. Stavět se také bude zázemí pro plavčíka, sprchy a záchody a bufet. „Bufet bude otevřený v případě velké návštěvnosti restaurace, bude jí pomáhat zvládat nápor, který většinou o víkend bývá,“ řekl místostarosta.

Restauraci, která je součástí areálu, radnice modernizuje později. V minulém století byla ústředním místem městských lázní a plovárny, byla postavena v roce 1927. Současná podoba restaurace je z 90. let. Město chce její interiéry modernizovat a vytvořit přístavbu s terasami.

autoři: Barbora Soukupová , Honza Ptáček | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související