Stovky uhynulých ryb a zákaz koupání. V Dlouhém rybníce u Lanškrouna se zkazila voda

13. srpen 2021 12:10

V Dlouhém rybníce u Lanškrouna uhynuly stovky ryb a další stále přibývají. Krajská hygienická stanice tam proto zakázala koupání.

Podle Michala Brychty z Rybářství Litomyšl, kterému Dlouhý rybník patří, za velké úhyny mohou výkyvy počasí i třeba splachy z okolních polí. „Je taková nestabilita počasí, to znamená velké výkyvy teplo, zima, časté průplachy rybníka, protože ten rybník je průtočný. Vliv mají i splachy z polí, z kanalizačních systémů. Když to propláchne kanalizační systémy, tak do toho rybníka nejde nic dobrého. Ta ryba to nezvládne, je to velký atak na její žaberní aparát.“

Nedostatek kyslíku

Podle Michala Brychty to spolu souvisí. Pokud se do rybníka dostanou škodliviny, napadnou žaberní aparát ryb, kterým pak žábry fungují jen třeba na 30 procent. Když se pak rychle mění teploty, mění se i množství kyslíku ve vodě. A pokud rybě správně nefungují žábry, rybí organismus pokles množství kyslíku nezvládne.

Po Dlouhém rybníku se můžete projet třeba na pramičce

Podle Michala Brychty se škody zatím vyčíslit nedají. Jak velká část osádky rybníka uhynula, se pozná nejlépe až při výlovu. Škody budou nejspíš značné, protože nejde jen o ryby, a tedy ušlý zisk, ale rybáři mají větší náklady i na dezinfekci rybníka a jeho okolí, někdo také musí uhynulé ryby sbírat.

Kam za koupáním?

V rybníce platí zákaz koupání. Krajská hygienická stanice na svých stránkách uvádí, že kvalita vody v rybníce je na stupni pět, tedy nejhorším možném a že koupání může být nebezpečné. Pravdou ale je, že primární funkce nádrže je chov ryb, rekreační funkce je až vedlejší.

Co se týká ostatních přírodních koupališť, kde hygienici měření provádějí, tak zhoršená kvalita vody je v Rosničce u Svitav, kde je kvalita vody na stupni tři, v rybníku Hluboký u Holic je na stupni dva a ostatní přírodní koupací místa jsou na stupni jedna, tedy nejlepším. Týká se to například Seče, Pastvin, Konopáče, Mělic, Březiny u Svitav, nebo třeba Tyršovy Plovárny ve Vysokém Mýtě.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související