Lávka na Duklu a výtah na nástupiště. Pardubické nádraží čeká proměna

23. červenec 2020

Pardubické vlakové nádraží čeká kompletní oprava za několik miliard korun. Správa železnic spustila první ze série tendrů, na jejímž konci má být kompletně opravená budova pardubického hlavního nádraží.  A to za cenu, která je zatím jedna z největších za opravy nádražních budov, odhad je vyšší než 1,7 miliardy korun.

Soutěž se týká jen první etapy na opravy výškové a středové budovy, to by mělo stát přes půl miliardy. Správa železnic bude přijímat nabídky stavebních firem do 31. srpna a práce by měly začít ještě letos.

V první části bude opravená funkcionalistická nádražní budova s hotelem z roku 1958 od architekta Karla Řepy. Žádné zásadní změny vzhledu fasády nebo interiérů ale plánované nejsou a historický ráz nádraží zůstane.

Pět nástupišť a výtahy

Dojde k výměně rozvodů elektroinstalace, slaboproudu, vzduchotechniky a vytápění. Budou vyměněny také výtahy, kterých bude dokonce víc a přibydou i eskalátory do haly, aby byly všechny veřejně přístupné prostory bezbariérové. Nová budou i okna, keramické obklady na fasádě i střecha včetně zateplení.

Cestující byli zvyklí, že pardubické nádraží má čtyři nástupiště, nově jich bude pět. Opravy se samozřejmě dočkají i ta čtyři současná, dále taky podchody, v nich budou eskalátory a nový bude i například informační systém, tabule s příjezdy a odjezdy vlaků v hale i na perónech.

Čtěte také

Co se týká technické části, přes stanici povedou nové koleje pro rychlost 160 km/h, nové bude i trolejové vedení. Oprava bude komplexní, potrvá několik let a cestující se budou muset připravit na určitá omezení.

Součástí rekonstrukce by měla být i lávka pro pěší, která povede na sídliště Dukla. Spojit by měla všechna nástupiště a končit bude u ulice K Vápence. Cílem je hlavně zvýšit bezpečnost, protože lidé z Dukly si už léta zkracují cestu přes koleje, což je extrémně nebezpečné. S tím souvisí i plán radnice postavit právě na Dukle terminál Jih, to všechno ale bude hotové nejdřív v roce 2024.

Spustit audio

Související