Domluveno. U pardubického Albertu se bude platit parkovné

9. červen 2020 15:41

Na parkovišti u obchodního centra Albert u pardubického nádraží budou už letos řidiči platit. Radnice se dohodla s majitelem ploch na podmínkách vybírání poplatků. Zákazníci obchodního domu budou moct i nadále parkovat zadarmo, musí ale nákup stihnout do dvou hodin.

Vlastník ploch o tzv. zneveřejnění parkoviště usiluje už dlouho. Jde o to, že kdysi při prodeji pozemků pro budoucí obchodní dům investor slíbil, že tam bude veřejné záchytné parkoviště a bude zadarmo. Žádnou smlouvu ale úředníci na radnici nenašli, mělo jít o ústní dohodu. V každém případě ale jde o veřejnou účelovou komunikaci, na což vlastník ploch, firma Saller, narazila už před třemi lety, kdy chtěla zabránit nočnímu parkování závorami. Tehdy to úředníci zakázali.

Čtěte také

Teď ale město názor změnilo. Situace začala být neúnosná poté, co radnice zvýšila poplatky za parkování a navíc přišla o parkoviště v bývalém lihovaru. Plocha u obchodního centra je teď vlastně poslední možnost, kde zadarmo u nádraží zaparkovat auto. Jenže aut u Albertu parkuje tolik, že údajně nejsou místa pro zákazníky supermarketu.

„Jediná možnost, jak zajistit, aby to parkoviště plnilo své účely, je zamezit dlouhodobému odstavování vozidel. A to asi dneska jinak neumíme, než že se tam stanoví nějaká cena,“ dodal náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

Dvě hodiny zdarma

U Alberta je skoro 1000 parkovacích míst, 430 v podzemí, venku je dalších 560 míst. „Člověk, který to má pro krátkodobé parkování, normální nákup, dvě hodiny, tak přijede a odjede jako doposud,“ říká Pavel Trna ze společnosti Saller. První dvě hodiny jsou tak zdarma, třetí za 40 Kč a každá další za 30 Kč.

Parkoviště bude mít i tarif pro celodenní parkování. „Bude tam 200 lístků pro celodenní parkování. V tuto chvíli máme nastavenou předběžně cenovou hladinu na 80 korun za den,“ dodává Trna.

Firma ale bude případně poplatek za stání upravovat, podle vytíženosti parkoviště. Parkovací zařízení bude automatické, takže řidič nebude muset při výjezdu stahovat okénko a natahovat se s lístkem ke čtecímu zařízení. Mělo by být v provozu nejpozději do tří měsíců.

Spustit audio

Související