Lázně Bohdaneč přerušují do odvolání provoz, propustí 80 lidí

30. březen 2020 12:15

Léčebné lázně Bohdaneč na Pardubicku přeruší 3. dubna do odvolání provoz. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru nemohou přijímat nové klienty. Postupně také propustí 80 lidí.

Lázně mají teď kolem 330 zaměstnanců. „Rapidní pokles a následný úplný výpadek tržeb nutně vede k přijetí mimořádných opatření pro zajištění ekonomické udržitelnosti včetně rušení pracovních míst,“ řekla Radka Zmeková z oddělení marketingu.

Tento měsíc už lázně na základě opatření vlády z 18. a 23. března přestaly přijímat samoplátce a měly jen dokončit pobyty lidem, kteří měli uhrazenou léčbu od zdravotních pojišťoven.

Všichni zaměstnanci se nevrátí

„Po obnovení provozu, které bude postupné a počátek zatím nelze časově odhadnout, se již lázeňské zařízení k původnímu počtu zaměstnanců nevrátí. Vedení společnosti připravuje reaktivační program, který lázeňské zařízení více než doposud soustředí na poskytování cílené rehabilitační péče skutečně potřebným klientům,“ uvedla Zmeková.

Lázně léčí pohybové ústrojí a má spíš starší klienty. Jednou z léčebných procedur je slatina. Ročně měly kolem 11 000 hostů. Lázně chtějí po skončení opatření urychlit výstavbu nových objektů i modernizaci lázeňských domů, které pro nejbližší etapu představují náklady zhruba 400 milionů korun. „Tím nastaví vyšší standardy poskytované péče uspokojující i nejnáročnější klientelu,“ dodala Zmeková.

Předloni lázně vykázaly výnosy 668 milionů korun s nezdaněným ziskem 87 milionů korun. Až na rok 2015 dlouhodobě vykazuje kladné hospodaření.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související