Lázně Bohdaneč se zatím burácejících kamionů nezbaví

9. leden 2018 14:10

Krajský úřad nevyhověl žádosti města ohledně omezení vjezdu těžkých nákladních aut na bohdanečskou hlavní silnici, která vede z dálničního sjezdu v Chýšti až do průmyslové zóny v Semtíně.

Krajský úřad vydal v prosinci vyhlášku, ve které je uvedeno, že omezit vjezd kamionů na bohdanečskou silnici dle zákona nelze, protože silnice první třídy jsou primárně určeny i k tranzitní dopravě a není možné z tohoto vyčlenit.

Kraj se opřel o vyjádření silničního úřadu a policie České republiky, podle nich navíc není možné kamiony nad 12t  jedoucí do Semtína posílat oklikou, a to po D11, D35 a po tzv. hradubické, protože odbočka z hradubické do Semtína na nadjezdu u Globusu na to zatím není připravena a silnice by se tam mohla ucpávat. Tuto variantu prosazují obce na Bohdanečsku, kterým kamiony vadí.      

Hodnoty hluku překračují limity

Vedení Lázní Bohdaneč argumentovalo měřením hluku, které na objednávku města provedli v loňském roce krajští hygienici. Z měření vyšlo, že hodnoty hluku z dopravy významně překračují povolené limity. V Lázních Bohdaneč to v denní době bylo o 6,4 dB a noční době o 11 dB. Hygienici měřili ale i na silnici v nedaleké Rohovládově Bělé, které skončilo s podobným výsledkem. Hluk z dopravy překročil limit v denní době skoro o 7 dB, v noční době o celých 13 dB.    

Možná je stále varianta převodu úseku Chýšť - Lázně Bohdaneč pod Pardubický kraj. V současné době vytváří Ředitelství silnic a dálnic a Správou a údržbou silnic Pardubického kraje smlouvu o převodu komunikace I/36 z vlastnictví státu do vlastnictví Pardubického kraje.

Cílem a obsahem smluv je změna silnice I. třídy na silnici II. třídy, což je podmínka, aby kraj mohl zamezit vjezd kamionům nad 12 tun na tuto silnici. Má to ale podmínku, Ředitelství silnic a dálnic musí předělat křižovatku na nadjezdu u Globusu tak, aby z ní mohly do Semtína kamiony bez problémů odbočovat. Přestavba odbočky je v přípravě a začít by měla ještě letos.     

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související