Lázně Bohdaneč nevzdávají boj proti kamionům

20. září 2016

Boj Lázní Bohdaneč za odklon kamionové dopravy nebere konce. Stavba obchvatu je v nedohlednu a plán dostat náklaďáky na dálnice a rychlostní silnice je pořád zatím jenom na papíře.

Silničáři sice pracují na potřebné dopravní studii, tu ale město stále nemá k dispozici. Do centra Bohdanče se tak dál sjíždějí kamiony ze čtyř směrů, od Přelouče, Hradce Králové, Pardubic a z D11.

Situace je neúnosná i pro některé lázeňské hosty, patří k nim i Zbyněk Synovec: „Je to všude úplně stejné, my to máme v Hradci Králové taky. Ale u té lázeňské promenády by mohla být snížená doprava. Náklaďáky nás obtěžují.“

Čtěte také

Zástupci radnice usilují o to, aby kamiony do Pardubic jezdily oklikou přes D11 a Opatovice. Zatím se to ale nedaří.

„Předchozí jednání docílila toho, že Ředitelství silnic a dálnic zadalo studii odklonění nákladní dopravy z trasy Chýšť – Pardubice. Tato studie by měla být zpracována do konce 2016 a měla by obsahovat několik návrhů, jak toto předsevzetí dosáhnout,“ řekl starosta Bohdanče ze sdružení Pro Bohdaneč Miloš Karafiát.


Jednání je na programu dnes
Boj za odklon kamionové dopravy v Bohdanči nekončí. Dnes o něm budou moci besedovat místní se zástupci kraje, policie a ŘSD. Veřejné shromáždění se uskuteční v aule jídelny základní školy od 18 hodin.

Obchvat by byl sobecký

Místní svého času vkládali naděje do vybudování obchvatu. Podle starosty by ale znevýhodnil obce v okolí: „Kdyby se udělal obchvat pouze Bohdanče, tak bychom vlastně přestali spolupracovat s obcemi na trase, to znamená s Rybitvím, s Volčí, s Bělou, s Bukovkou, protože bychom si vyřešili náš problém lokálně, ale ostatní obce bychom v tom nechali.“

autor: wol
Spustit audio